Ploggen is hip, bewegen en gelijk zwerfvuil verzamelen. Na Breda komt deze hype vrijdag ook naar Roosendaal. Foto: infobreda.nl.
Ploggen is hip, bewegen en gelijk zwerfvuil verzamelen. Na Breda komt deze hype vrijdag ook naar Roosendaal. Foto: infobreda.nl. (Foto: infobreda)

Plogging: 'Je lichaam en je stad zijn je dankbaar'

Komende vrijdag is in Roosendaal de derde dag van de ANWB Plogging 4 daagse. Plogging is een uit Zweden afkomstige trend voor een beter milieu, een combi van bewegen en afval opruimen. Het is daar al heel populair. Als hardloper of wandelaar zonder afvalzak in je handen hoor je er niet meer bij.

Door Bert Pessink

Na Breda en Etten Leur is vrijdag Roosendaal aan de beurt in de ANWB plogging 4 daagse. Onder het motto Brabant een stukje schoner maken terwijl je aan je conditie werkt en de natuur een beetje helpt organiseert de ANWB en Runnerscafe Breda een tweetal sessies plogging in Roosendaal. Om 15.00 uur start de eerste sessie en om 19.00 uur de tweede.

Ron Bekker, leefstijlcoach, atletiekunie trainer en initiator van de 4 daagse: "Ploggen komt van het Zweedse woord plocka, wat plakken betekend, en joggen. Het is echt iets voor hardlopers en wandelaars met een hart voor het milieu. Actief zijn in de buitenlucht door in looppas of wandelpas zwerfvuil in te zamelen. We hebben dat al twee keer gedaan in Breda en dat sloeg zo aan dat de ANWB het idee omarmt heeft en we het nu zijn gaan uitrollen in een 4 daagse in West Brabant. Afgelopen week waren we met de 4 daagse in Breda en Etten Leur, komende zaterdag zijn we in Bergen op Zoom." Startlocatie is in alle steden de ANWB-winkel.

Vanaf het ANWB-pand in de Roselaar gaan dus vrijdag een groep hardlopers en een groep wandelaars onder begeleiding van een gids op pad voor een mooie route. "Afstand is niet belangrijk, we lopen of wandelen een uur. Bij elkaar voor de hardlopers iets van 7 kilometer, de wandelaars de helft hiervan. Het mooie is dat we, als we onderweg op de route zwerfaval zien, dat meteen meenemen. Wij zorgen voor een handschoen en een afvalzak, na afloop zorgt de Gemeente Roosendaal voor het afvoeren hiervan. Samen hopen we in die twee sessies misschien wel 20.000 liter zwerfafval op te rapen."

Bekker is erg enthousiast over het trendy ploggen: "Het is echt leuk. Toen ik het zelf voor het eerst deed voelde het best een beetje raar, maar nu is het superleuk. Als ik zwerfvuil zie, dan wil ik het oppakken en meenemen. Je wordt er echt een beetje hebberig van. Door het bukken, hurken en uitstappen is het bovendien gezond. Het is een soort interval waarin diverse spiergroepen en je duurvermogen worden aangesproken. Zo combineer je het nuttige met het aangename. Jong en oud zijn welkom. Je lichaam en je stad zullen je dankbaar zijn."

Wie vrijdag wil afvallen met afval kan zich opgeven op de website www.anwb.nl/plogging. Startpunt vrijdag is de ANWB-winkel in winkelcentrum De Roselaar, de starttijden zijn 15.00 uur en 19.00 uur.

Meer berichten