Cees de Bruijn staat voor zijn Mazda die hij in 1984 op de kop tikte als bedrijfswagen. Hij is inmiddels wel gerestaureerd.
Cees de Bruijn staat voor zijn Mazda die hij in 1984 op de kop tikte als bedrijfswagen. Hij is inmiddels wel gerestaureerd. (Foto: )

Old Timers: Passie voor bedrijfsauto

In de maandelijkse rubriek Old Timers kijken we naar unieke en veelal oude voertuigen die Roosendalers in het bezit hebben. We vertellen het verhaal achter de reden dat deze auto's en andere voertuigen in Roosendaal gestald staan. Deze maand: Cees de Bruijn en zijn bedrijfsauto zijn al meer dan dertig jaar onafscheidelijk.

Door Michel Musters

De Bruijn Sport bestond in 2008 maar liefst honderd jaar. Hoewel het in 1997 een Intersport-winkel werd, werd de Roosendaalse expert in sportartikelen – een begrip in Roosendaal - al die tijd gerund door de familie van Cees de Bruijn. "Mijn opa en vader runden de winkel en hoewel ik eerst van plan was iets totaal anders te doen, begon ik in '76 er toch te werken. We waren eerst groot in campingartikelen, maar in de jaren '70 begon tennis een populaire sport te worden bij de mensen en begon ook het skiën aan populariteit te winnen."

Rembrandt

Cees de Bruijn maakte meteen werk van de skigekte en begon in grote getale ski's te verkopen. Er was wel een bedrijfsauto nodig om de ski's te vervoeren van het magazijn naar de winkel en toen kocht De Bruin een gloednieuwe Mazda 323 waar de ski's bovenop gebonden konden worden. Sindsdien heeft hij de wagen, waar er inmiddels – naar zijn weten – maar drie van zijn in Europa. "In 2012 heb ik hem nog helemaal gerestaureerd, ook al had ik het bedrijf al in 2010 verkocht. Ik heb zelfs de bedrijfsnaam opnieuw op de auto laten schilderen, ik wilde geen stickers." Dat opknappen is voor sommige liefhebbers van oldtimers als vloeken in de kerk, maar dat vindt Cees onzin: "De Rembrandt die in het museum hangt moet ook bijgehouden worden." De auto bestaat nog compleet uit originele onderdelen, er is alleen cruise control in gebouwd. "Dat is wel zo fijn wanneer je helemaal naar Duitsland rijdt."

Mazda-museum

Cees en zijn Mazda zijn onafscheidelijk. "Ik rij er nog constant mee en dat blijft ook wel gebeuren tot ik niet meer kan rijden." Hij weet ook al wat er met de auto gebeurt als dat moment er is: "Dan schenk ik hem aan het Mazda-museum in Augsburg. Die hebben zo'n beetje alle Mazda-wagens, maar dit model ontbreekt nog, dus ze zullen er daar maar wat blij mee zijn." Hij heeft nog een Mazda 323 Estate staan, maar die gebruikt hij naar eigen zeggen voornamelijk voor reserveonderdelen. Naast bezoekjes aan het museum zit Cees ook bij de Oldtimer Club en de nationale Hadi-Mazda club. "Die houden een paar keer per maand overal in het land ontmoetingen."

Kloppend hart

Waarom is de Mazda de favoriet van Cees? "Dat is nou eenmaal omdat ik deze auto toen heb gekocht. Als ik toen een Toyota had gekocht, zat ik nu waarschijnlijk bij de Toyota-club. Maar ik heb met deze auto een band opgebouwd. Mijn hart klopt met zijn motorhart, we hebben dezelfde toon en hetzelfde tempo. Het is als een verlengstuk van me."

Meer berichten