Janina Pyrek: "Met humor probeer ik huishoudelijke taken leuk te maken. Het is fijn om samen lekker bezig te zijn, maar niets moet."
Janina Pyrek: "Met humor probeer ik huishoudelijke taken leuk te maken. Het is fijn om samen lekker bezig te zijn, maar niets moet." (Foto: Axxicom Roosendaal)

Thuishulpmedewerker: 'Ik behandel mensen met respect'

Janina Pyrek is sinds een jaar thuishulpmedewerker plus bij Axxicom Roosendaal. Ze wordt vooral ingezet bij mensen met psychische problemen. Een kwetsbare groep die veel aandacht nodig heeft. Dit vraagt om een andere manier van werken. Voor Janina een taak die haar op het lijf is geschreven.

"Voor mensen met een psychische kwetsbaarheid zijn de alledaagse dingen, zoals koffie zetten of de was doen, alles behalve vanzelfsprekend", vertelt Janina. "Deze groep heeft een voorzichtige benadering en veel tijd, geduld, begeleiding en aandacht nodig." Janina gaat daarom net even anders te werk.

Ze heeft veel ervaring in de zorg. Bovendien verzorgt Axxicom met regelmaat trainingen over de omgang met mensen met een psychische kwetsbaarheid. Hoe benader je hen en waar let je op? "Dat geeft me net dat extra beetje steun in de rug." Daarnaast ervaart Janina een goede samenwerking met de ggz-instelling.

"Een schoon huis is belangrijk", vervolgt Janina. "Voor iedereen. Zeker voor iemand met psychische problemen. Dat geeft rust. Maar bij een heel kwetsbaar iemand kun je niet zomaar binnenlopen en meteen beginnen met werken. Daarom neem ik altijd eerst de tijd voor een gesprekje. Dat geeft vertrouwen. Vervolgens ga ik aan de slag. Tijdens het schoonmaken, probeer ik iemand zoveel mogelijk te betrekken bij klusjes. We zetten bijvoorbeeld samen de wasmachine aan of vouwen de was op. Want meedoen is heel belangrijk. Zelf stappen zetten, zorgt voor eigenwaarde. Ook een klein stapje."

Wanneer ze terugkomt, zijn de taken niet altijd uitgevoerd. "Mensen vergeten het of het is toch te moeilijk. Dat maak ik op een rustige manier bespreekbaar. We doen het gewoon nog een keer samen. Ik vind het heel belangrijk om iemand gelijkwaardig en met respect te behandelen. Met humor probeer ik huishoudelijke taken leuk te maken. Het is fijn om samen lekker bezig te zijn, maar niets moet." Janina geniet duidelijk van haar werk. "Ik kan net dat kleine beetje meer betekenen voor iemand. Een bedankje is voor mij de grootste beloning!"

Wilt u meer informatie over huishoudelijke hulp van Axxicom Roosendaal? U kunt contact opnemen met de klantenservice via telefoonnummer 088-2987474. Of kijk op de website.

Meer berichten