Het officiële startsein voor het Monumentenweekend in Roosendaal wordt 8 september in de Bank van Luykx verricht. Foto: Theo de Munnik.
Het officiële startsein voor het Monumentenweekend in Roosendaal wordt 8 september in de Bank van Luykx verricht. Foto: Theo de Munnik. (Foto: Theo de Munnik)

Thema 750 jaar Roosendaal overheerst bij Monumentenweekend

Het Open Monumentenweekend, dat op 8 en 9 september landelijk plaatsvindt, wordt in Roosendaal naar verwachting een groots evenement. De Stichting OMD Roosendaal heeft zich ingezet om een gevarieerd programma samen te stellen. Diverse historische panden zijn toegankelijk voor publiek en er rijden oldtimers.

Op zaterdag 8 september ligt in Roosendaal en omgeving het zwaartepunt, dan zijn de meeste monumenten toegankelijk en worden er diverse activiteiten georganiseerd. Het thema dit jaar is 'In Europa', maar dat wordt overschaduwd door de viering van 750 jaar Roosendaal.

Bijzondere locaties zijn voor het eerst toegankelijk en dat maakt de dag extra aantrekkelijk. De watertoren, de bank van Luykx en het Koetshuis aan de Molenstraat geven hun geheimen prijs, maar ook particuliere woonhuizen zoals Brugstraat 39 en Nispensestraat 83 worden opengesteld. Op veel locaties zijn exposities te zien en wordt er gemusiceerd. De Oldtimer Vrienden Club Roosendaal brengt bezoekers kosteloos naar locaties. Een klassieke bus brengt belangstellenden rechtsreeks naar het Landgoed Wouwse Plantage. Een aantal raadsleden heeft zich aangeboden om rondleidingen te verzorgen in het oude raadhuis en het Fractiehuis aan de Bloemenmarkt.

De stichting OMD Roosendaal geeft jaarlijks een boekje uit op A5-formaat met daarin foto's en informatie over de monumenten. Het kleurrijke gidsje is begin september kosteloos af te halen bij de bibliotheek, de VVV en het stadskantoor.

Het weekend wordt begonnen op vrijdagavond 7 september om 20.05 uur met een boeiende lezing in het theatercafé van De Kring. Gido van Zon (van Zone Zuid Architecten) vertelt over architectuur aan de hand van 'Transformatie en Hergebruik'. Hij belicht de mondiale context via Europa naar Roosendaal. De toegang is gratis, inloop vanaf 19.30 uur.

Het Hurksgenootschap houdt twee wandelingen langs 'Hurkspanden'. Ook zijn er wandelingen rond het station, over de Oude Begraafplaats aan de Bredaseweg en zijn er rondleidingen in het Raadhuis en Fractiehuis (door raadsleden) en in Mariadal. In Mariadal is ook een schaalmodel van het spoor rondom het station anno 1936.

Op diverse locaties wordt muziek gepresenteerd. Zo zingt mannenensemble Stramien twee Roosendaalse liederen tijdens de opening om 10.00 uur in de Bank van Luykx, waarna zij dit op drie andere locaties herhalen.

Zangkwintet Tour Dion zingt op twee locaties, er zijn diverse beiaardbespelingen op het carillon, barok-ensemble Ricercata Dolce speelt in de kapel van Mariagaard, in de St. Josephkerk speelt clavecinist Karel Smagge en tenslotte is 's middags in het Tongerlohuys het vlaamse pianoduo Symbiosis te horen.

Het officiële startsein voor het Monumentenweekend in Roosendaal wordt zaterdag 8 september om 10.00 uur in de Bank van Luykx aan de Molenstraat 8 verricht door wethouder Toine Theunis.

Om de start luister bij te zetten, zingt Mannenensemble Stramien, o.l.v. Jozef Dekkers, twee roosendaalse liederen. Deze oudste liederen waarin Roosendaal wordt genoemd, zijn opnieuw gearrangeerd. Later op de dag zingt Stramien op drie andere locaties (deze worden vermeld in het boekje).

Meer berichten