Michel Gottmer legt zich vooral toe op de concertante improvisatie en geeft concerten in binnen- en buitenland.
Michel Gottmer legt zich vooral toe op de concertante improvisatie en geeft concerten in binnen- en buitenland. (Foto: )

Oudst spelende beiaardier speelt in Roosendaal

Michel Gottmer uit Etten-Leur speelt dinsdag 14 augustus tussen 20.00 en 21.00 uur een beiaardconcert op het fraaie instrument van de St. Jan te Roosendaal. Michel is met zijn 78 jaar de oudst actief spelende beiaardier van Nederland, maar mogelijk ook van de wereld. Hij is een unicum in de beiaardwereld.

Het is een feest om Michel te horen spelen en vooral ook te horen improviseren. De bekende melodieën zitten vaak achter een waterval van klokkenklanken creatief verstopt. Ondanks de warmte zal het concert dan ook heel verfrissend klinken. Hij speelt een programma met bekende volksmelodieën maar ook originele beiaardmuziek van Wouter Paap, Jef van Hoof en Hans M. Scheifes.

Hij was in Roosendaal 44 jaar stadsbeiaardier en voelt zich dan ook in de top van de Roosendaalse St. Janstoren dicht bij de klokken helemaal thuis. Hij was vanaf het eerste begin betrokken bij de oprichting van de beiaard in 1966 en was degene die ervoor zorgde dat het carillon bij de renovatie in 1994 verhuisde van achter de galmgaten naar de lantaarn van de toren. Ook werd toen een lage Es klok toegevoegd en werd het spel uitgebreid naar 48 klokken. Michel hoort dan ook helemaal bij het feest rond 750 jaar Roosendaal. Michel is nu nog steeds actief als beiaardier te Etten-Leur en beklimt daar nog iedere week de steile trappen.

Michel Gottmer is sinds 1962 als kerkmusicus verbonden aan de Lambertuskerk in Etten-Leur, aanvankelijk als dirigent-organist en van 1980 als organist. Hij is de vaste bespeler van de historische Jacobus Zeemansorgels in de Raadzaal en het Trouwkerkje in Etten-Leur. In 1989 ontving hij de Ettense cultuurprijs "Justus de Nobelaer".

30 april 2003 is hij koninklijk onderscheiden als: Lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij was 25 jaar dirigent van het door hem opgerichte kamerkoor Lambertus Cantorij Etten, waarmee hij concerten gaf in binnen-en buitenland, o.a. in Rome (1997) en Praag (1999), Wenen en Salzburg (2002) en Canterbury (2004). Luisteren naar het concert kan vanaf een terras rondom de St. Janstoren, maar ook vanuit het Emile van Loonpark of de speciaal opengestelde Tongerlotuin. Programma's zijn aan de toren, stadhuis en Tongerlotuin gratis verkrijgbaar. Nadien is er een ontmoeting met Michel aan de voet van de toren.

Meer berichten