Corina Koolen: "Bent u man en leest u graag romans? Heb lef en kies eens een boek door een vrouw!"
Corina Koolen: "Bent u man en leest u graag romans? Heb lef en kies eens een boek door een vrouw!" (Foto: )

Zomerleestips voor de man

Deze zomer gaat er weer van alles mee in de koffer, ook vast weer een boek. Staat u er wel eens bij stil hoeveel mannen en vrouwen u leest? Net voor de zomer promoveerde de Roosendaalse Corina Koolen op onderzoek naar verschillen tussen vrouwelijke en mannelijke auteurs. Hieruit blijkt dat vrouwen alleslezers zijn, maar dat mannen – als ze al fictie lezen – vooral romans door mannelijke auteurs lezen.

Koolen deed in haar onderzoek ook computeranalyses om te zien of vrouwen en mannen nu echt zo verschillend schrijven. Dat bleek mee te vallen. Genre blijkt uiteindelijk veel belangrijker voor schrijfstijl. Toch zie je wel verschillen. "Je hebt uitschieters, dus mannen die heel 'mannelijk' schrijven en vrouwen die heel 'vrouwelijk' schrijven, de andere auteurs overlappen veel", legt Koolen uit. "Uit die 'overlap' geef ik wat zomertips voor de mannelijke lezer die best eens een roman door een vrouw wil lezen, maar dan wel iets stoers als het even kan. Allemaal gebaseerd op mijn wetenschappelijke onderzoek en dat van mijn onderzoeksgroep. Ook leuk voor vrouwen natuurlijk."

Verloren zoon - Lieneke Dijkzeul

Thriller over Paul Vegter, een man van middelbare leeftijd die een dubbele moord moet oplossen op twee mannen die ogenschijnlijk niets met elkaar gemeen hebben. Grappig weetje: Lieneke Dijkzeul wordt door onze computeranalyses aangewezen als auteur die relatief 'mannelijk' schrijft.

De schilder en het meisje – Margriet de Moor

Roman met twee hoofdpersonen: Rembrandt van Rijn en Elsje Christiaens, een meisje dat hij tekende nadat ze opgehangen werd voor de moord op haar huisbazin. Hoe kwam ze tot deze moord? En waarom besloot Rembrandt haar te tekenen?

Feest van het begin – Joke van Leeuwen

Deze roman speelt zich af ten tijde van de Franse Revolutie. Van Leeuwen baseerde zich op de memoires van Charles-Henry Sanson, een beul die lang in Parijs leefde en duizenden mensen doodde.

Over Corina Koolen

Corina Koolen, geboren en getogen Roosendaalse, promoveerde in mei op haar onderzoek Lezen voorbij het vrouwelijke: de relatie tussen perceptie van auteursgender en literaire kwaliteit. Hierin laat ze zien dat vrouwelijke auteurs in Nederland nog niet op gelijke voet meedoen met mannelijke auteurs. Haar onderzoek bereikte de landelijke kranten, onder andere NRC Handelsblad, De Volkskrant en Trouw. Naar aanleiding van de ophef over het thema van de Boekenweek 2019 'De moeder, de vrouw', mocht ze bij Nieuwsuur verschijnen om te vertellen over de problemen met vrouwelijke auteurs in Nederland – ze worden namelijk nog steeds minder serieus genomen. Deze maand staat Koolen met een groot interview in het literatuurnummer van Opzij. Voor meer informatie over haar werk kijk op haar website.

Meer berichten