Logo gazetroosendaal.nl


Farid Elkadiri (rechts) in zijn zaak Bon Appetit aan de Brugstraat 22. "We bieden iets unieks. We hebben niet de standaard pitabroodjes, maar Marokkaanse stokbroden en een mediterrane smaak."
Farid Elkadiri (rechts) in zijn zaak Bon Appetit aan de Brugstraat 22. "We bieden iets unieks. We hebben niet de standaard pitabroodjes, maar Marokkaanse stokbroden en een mediterrane smaak." (Foto: )

Bon Appetit: eten en een goed gesprek

Farid Elkadiri staat zeven dagen per week in zijn zaak Bon Appetit, gelegen te Brugstraat 22. Het is hard werken, maar Farid heeft met deze broodjeszaak eindelijk een plek om zijn passie voor het koken te botvieren. Maar ook contact met zijn klanten vindt hij belangrijk. Hij weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het is om met de problemen die je in het leven tegenkomt ergens een luisterend oor te vinden.

Door Michel Musters

Het leven is niet altijd makkelijk voor Farid geweest. Hij heeft altijd hard gewerkt, maar kwam in zijn verleden in contact met de verkeerde mensen en heeft daar veel spijt van. Nadat hij zijn straf had uitgezeten, werd het tijd om het roer flink om te gooien en de handen te laten wapperen. "Ik kreeg het idee voor een broodjeszaak waar jongeren ook hun verhaal kwijt kunnen."

Hij kreeg vorig jaar de kans een zaak vlakbij het station over te nemen. "Jongeren komen hier naartoe om hun verhaal te doen. Ik had laatst een paar jongens op bezoek met problemen thuis. De week ervoor had ik mijn eigen vader begraven, hem zelf gewassen en zijn kist gedragen, dus hun verhaal emotioneerde mij. Ik zei tegen die jongens: je ouders zijn zo belangrijk, wat je aan hun geeft krijg je later terug. Een halfuur later kwam een van die jongens terug met een tas. Hij ging gelukkig terug naar huis. Ik kon niet anders dan hem een knuffel geven." Sowieso is familie erg belangrijk voor Farid. Zijn kinderen ziet hij door zijn drukke bestaan maar op een paar momenten per dag, maar hij wil dat ze het goed hebben, naar Nederlandse scholen gaan en de Nederlandse cultuur hun eigen maken. "Dat is veel belangrijker dan je alleen maar op je eigen cultuur richten." En heel zijn familie is belangrijk: ze hebben hem immers geholpen bij de aankoop van zijn zaak.

Maar ook zonder op zoek te zijn naar een goed gesprek over de tegenslagen in het leven is een bezoekje aan het vorig jaar heropende Bon Appetit de moeite waard. "Er is veel concurrentie, maar wij bieden iets unieks. Niet de standaard pitabroodjes, maar Marokkaanse stokbroden en een mediterrane smaak. Ik nodig iedereen uit eens langs te komen. Durf eens een nieuwe smaak uit te proberen." Ondanks dat het hard werken is ("wanneer we eten thuisbezorgen moet ik soms de zaak even dichtgooien omdat ik vaak alleen sta"), is de droom van Farid om een eigen zaak te runnen al uitgekomen. "Maar de zaak moet groeien. Ik wil mensen met een moeilijk verleden in de arbeidsmarkt aannemen en ze de kans geven zich te bewijzen." Farid heeft die kans zelf immers ook gekregen – en genomen.

Meer berichten
Shopbox