De Roosendaalse stadsdichters (v.l.n.r.) Eric van Deelen, Leo Lotterman, René Spruijt en Anneke Lips.
De Roosendaalse stadsdichters (v.l.n.r.) Eric van Deelen, Leo Lotterman, René Spruijt en Anneke Lips. (Foto: )

Roosendaalse Gedichtenroute begint

De Roosendaalse Gedichtenroute is sinds afgelopen vrijdag een feit. Op 41 locaties in gemeente Roosendaal zijn gedichten te vinden. Maar wel digitaal: de gedichten zijn te vinden door QR-codes op locatie met de mobiel in te scannen of ze via een website te lezen of te beluisteren.

Door Michel Musters

Het concept is even simpel als briljant: bij onder andere de VVV te Roosendaal is een flyer op te halen, waar verschillende locaties in gemeente Roosendaal staan vermeld. Mensen kunnen vervolgens naar die locatie toe en de betreffende code inscannen of naar bibliotheekvannu.nl gaan om het bijbehorende gedicht te lezen. "Of te luisteren", voegt Eric van Deelen, de vierde stadsdichter van Roosendaal die het project op heeft gezet, toe. "In een studio hebben we alle dichters hun gedichten in laten spreken. Op die manier krijgen liefhebbers de juiste intonatie van het gedicht mee."

Van Deelen, die begin vorig jaar als vierde stadsdichter werd aangesteld, liep al langer met het idee voor een poëzieroute. "Maar de gedichten fysiek op locaties plaatsen was inmiddels een achterhaald idee." Als voorbeeld draagt hij de door vandalisme gesneuvelde Boomgedichtenroute in het Emile van Loonpark aan, dat ook is opgenomen in deze Gedichtenroute en dus een tweede leven krijgt. "Toen inwoners van Roosendaal werden opgeroepen om leuke concepten te bedenken voor 750 Jaar Roosendaal, kwamen het geld en de middelen beschikbaar om dit idee in een nieuw jasje vorm te geven."

Iedereen – van rasechte dichters tot Roosendaalse inwoners die voor het eerst in de pen klommen – kreeg de kans om eigen materiaal aan te dragen. Uiteindelijk is een selectie van twintig dichters gemaakt die elk maximaal drie gedichten in de Gedichtenroute hebben zitten. "Er is van alles wat, van luchtiger werk voor tijdens een terrasbezoek, tot poëzie dat je misschien niet meteen begrijpt. Dat is alleen maar goed, dan gaan mensen er over nadenken." Van Deelen hoopt dan ook dat iedereen eens een poging waagt de Gedichtenroute te verkennen. "Probeer het eens, laat het eens toe. Het is echt niet zo'n hoge drempel, poëzie kan heel toegankelijk zijn."

Wat Van Deelen betreft is dit nog maar het begin van meer ruimte voor poëzie in Roosendaal. "We gaan de Gedichtenroute jaarlijks uitbreiden, mensen kunnen tot de 11e van de 11e nieuw materiaal insturen. Uiteindelijk moeten er honderd gedichten in de Gedichtenroute komen te zitten. Ik zoek bijvoorbeeld ook nog werk uit Moerstraten en de Wouwse Plantage." Op de opening van de Gedichtenroute afgelopen vrijdag kondigde Van Deelen ook aan dat er een Roosendaals Dichterscollectief komt, waar mensen zich tevens voor kunnen aanmelden. "We komen twee keer per jaar bij elkaar en hebben het over poëzie in de breedste zin van het woord." Wat Van Deelen betreft wordt heel Roosendaal verliefd op het dichten: "Met poëzie kun je mensen een emotie laten voelen en dingen extra waarde geven."

Meer berichten