e serie cursussen start met 'de historische geografie West Brabant ('Gastelse kaart')', door docent Karel Leenders.
e serie cursussen start met 'de historische geografie West Brabant ('Gastelse kaart')', door docent Karel Leenders. (Foto: NVM)

Eerste zomercursussen 9 juli van start in museum Oudenbosch

Op 9 juli begint de eerste van elf zomerse cursussen die het Natuurhistorisch en Volkenkundig museum te Oudenbosch verzorgt. De Zomerschool kent een gevarieerd aanbod van cursussen rond de thema's natuur, geologie en volkenkunde.

Het NVMO doet meer met de collectie die in het museum aanwezig is. De serie cursussen start met 'de historische geografie West Brabant ('Gastelse kaart')', door docent Karel Leenders. De cursus is op 9 juli van 14.00 tot 17.00 uur en kost 10 euro.

In 1565 en 1590 werden twee grote kaarten van de Noord-Brabantse Noordwesthoek gemaakt. De kaarten raakten bekend als de Gastelse kaart en de Mauritskaart. Het waren de eerste bruikbare en betrouwbare kaarten van dit gebied, waar de ontwikkeling van het polderlandschap in volle gang was. Opvallend is het vele water dat er toen nog was. Karel Leenders vertelt over de voortgang van de inpolderingen in de tussenliggende 25 jaar en over de talloze details als bruggetjes, molens, veerbootjes, dorpen en vestingsteden.

Karel Leenders is een bekende historisch-geograaf met een specialisatie in het westen van Brabant. Eind jaren tachtig deed hij onderzoek naar veranderingen in het landschap als gevolg van het door mensenhand verdwijnen van een holocene veenlaag in West-Brabant. Hij promoveerde in november 1996 met een werk over de geschiedenis van West-Brabant tijdens de middeleeuwen. In dit proefschrift onderzoekt Leenders de herbevolking van West-Brabant nadat dit gebied vanaf de Romeinse tijd ontvolkt was geraakt; de ontwikkeling van dorpen en enkele kleine steden; de incorporatie van de streek in het hertogdom Brabant en het graafschap Holland; en ten slotte de interactie tussen de mens en de natuur.

De cursus vereist geen specifieke vooropleiding. Voor informatie of aanmelden: Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum Oudenbosch, Markt 30a, 4731 HP Oudenbosch of via e-mail eddienst@nvmoudenbosch.nl. Of kijk op de site www.nvmoudenbosch.nl. Andere cursussen die week zijn 12 t/m 14 juli (portrettekenen) en op zondag 15 juli, waar deelnemers tijdens een 'bushwalk' de natuur leren zien als levend museum.

Op woensdagmiddag 11 juli is er in het museum een jonge kunstenares actief met het thema 'Every object tells a story'; het is een inloopmiddag om haar aan het werk te zien en vragen te stellen. De kunstwerken zijn onderdeel van een kunstproject dat loopt van 2 juli t/m 12 augustus. Ook op 15 juli is zij aanwezig in het museum.

Meer berichten