Het toegangsgebouw, een rijksmonument uit 1889, gebouwd door een assistent van Dr. Pierre Cuijpers in opdracht van de Paters Jezuïeten.
Het toegangsgebouw, een rijksmonument uit 1889, gebouwd door een assistent van Dr. Pierre Cuijpers in opdracht van de Paters Jezuïeten. (Foto: Arboretum Oudenbosch)

5 sterren voor Botanische Tuin Arboretum Oudenbosch

Botanische Tuin Arboretum Oudenbosch krijgt 5 sterren en daarmee de hoogste classificatie van de Nederlandse Denderloge Vereniging.

"Het doet ons genoegen als bevlogen mensen zich inzetten voor bijzondere houtige gewassen. Het is meer dan verdiend, de 5 sterren classificatie!" Met deze woorden in het mailbericht waarin het bestuur van de NDV Stichting Arboretum Oudenbosch aanmerkt als NDV – erkend arboretum met 5 sterren. De tuin in het centrum van Oudenbosch werd in april 2001 al volwaardig lid van de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen. Destijds concludeerde de de vereniging dat het Arboretum Oudenbosch ten volle voldeed aan de criteria voor toelating en nu volgt bovengenoemde eervolle classificatie. In het rijtje van 37 arboreta op de site van de Nederlandse Denderloge Vereniging staan 7 arboreta met de classificatie 5 sterren. Bestuur en vrijwilligers van de Botanische Tuin Arboretum Oudenbosch zijn bijzonder blij en trots met deze eervolle classificatie.

Tijdens de Aloysiusdag op zondag 24 juni bezochten ruim 300 personen de tuin aan het Parelpad. Opvallend was dat een aantal kinderen, onder begeleiding van ouders, zelf om de Kaboutertocht vroegen.

Ook voor kinderen is er in de tuin in het centrum van Oudenbosch volop te genieten, er zijn b.v. speurtochten naar kabouters en die van je eigen boom, die kinderen met hun ouders of grootouders kunnen doen.

Dit jaar is er de bijzondere tentoonstelling Plant & Eter. Die laat de bezoeker kennis maken met de verhalen en bijzonderheden van de eetbare planten in de tuin. Alvast thuis alvast even voorproeven? Dat kan op de website of op www.botanischetuinen.nl.

Anneke exposeert gedurende de maand juli in de expositieruimte van het toegangsgebouw. Anneke van der Laan Mengelkamp, uit Oudemolen, ontwikkelt en maakt in haar woonplaats keramische objecten. In 2014 beëindigde zij de hogere graad Keramiek aan de kunstacademie IKO in Hoogstraten. Zij is haar hele leven geboeid door de natuur, door alles wat groeit en bloeit. Gedurende de laatste jaren van het IKO heeft zij een studie gemaakt van oppervlakte-effecten en kleurencombinaties. Daaruit werden krimp glazuren ontwikkeld die toepasbaar zijn op verschillende soorten en kleuren klei. De objecten die zij vervaardigt zijn veelal gedraaide werkstukken. Voor meer informatie zie www.artzceramics.nl

Thea van Honk exposeert in juli in de Keukenhavenzaal uitbeeldingen van spreuken en gezegdes.

Meer berichten