Hennelien van Damme van het wijkcentrum en Leonie Ansems van WijZijnTraverse bij de goed gevulde boekenkasten in De Bergspil.
Hennelien van Damme van het wijkcentrum en Leonie Ansems van WijZijnTraverse bij de goed gevulde boekenkasten in De Bergspil. (Foto: )

De Bergspil pakt Nederlandse taal aan

Bij het Tolbergse wijkcentrum De Bergspil gaat de Nederlandse taal een grote rol spelen. Zo gaan er laagdrempelige Nederlandse lessen gegeven worden en staan er voorleesmomenten voor peuters op de planning.

Door Michel Musters

Hennelien van Damme van het wijkcentrum en Leonie Ansems van WijZijnTraverse hebben de handen ineengeslagen met Monique van der Blom van de Roosendaalse bibliotheek en Arie Moerman van Werkplein om deze verschillende projecten op te starten. Hennelien viel het tijdens haar vrijwilligerswerk bij de Bergspil al op dat er in Tolberg steeds vaker een gebrek is aan mensen die de Nederlandse taal machtig zijn. "Tolberg heeft toch een beetje het imago dat het een rijke wijk is, maar er wonen hier tegenwoordig mensen van alle takken van de samenleving. Niet iedereen is even geletterd."

Vrijblijvende en laagdrempelige Nederlandse lessen zouden daarbij zeker kunnen helpen. "Iedereen is welkom, het is niet alleen voor allochtonen bedoeld. We willen laaggeletterdheid tegengaan. Het zijn geen officiële lessen en er zijn dus geen diploma's te behalen, maar het kan mensen helpen om een betere grip op de Nederlandse taal te krijgen." Ook het sociale aspect mag niet vergeten worden. "Er is nog te weinig saamhorigheid in deze wijk. Het sociale aspect van elkaar ontmoeten en met elkaar praten is heel belangrijk."

Naast de Nederlandse lessen zijn er nog veel meer plannen. Zo staan er nu al rijkelijk gevulde boekenkasten in het wijkcentrum. "Volwassenen kunnen gratis boeken uit de Boekspot halen en mogen er zelf ook boeken in zetten. Dan is er ook nog het Zwerfboekenstation voor kinderen. Na het lezen worden kinderen gemotiveerd de boeken ergens achter te laten en met een code wordt dan bijgehouden waar de boeken naartoe gaan." Tot slot zijn er plannen voor voorleesmomenten aan peuters, eventueel met een leuke activiteit.

Al die ideeën moeten natuurlijk wel uitgevoerd worden en daarom zijn Hennelien en Leonie op zoek naar vrijwilligers die mee willen helpen. Voor de Nederlandse lessen is het vanzelfsprekend wenselijk dat mensen met een voorliefde voor taal zich aanmelden, en voor het voorlezen heeft men senioren uit de wijk met tijd te over voor ogen. "Mensen die interesse hebben kunnen gewoon eens langskomen op de Bergspil." Leonie: "We willen mensen samenbrengen, ze helpen en zo ook nieuwe verbindingen laten ontstaan. Dat kan alleen maar goed zijn voor de wijk. Iets kleins kan veel betekenen voor iemand." Hennelien beaamt dat: "Ik kan mij zelf gewoon geen leven voorstellen zonder te kunnen lezen en schrijven. Als we mensen daarbij kunnen helpen, is dat alleen maar geweldig."

Als alles volgens planning verloopt en vrijwilligers zich de komende tijd aanmelden, zouden deze initiatieven eind deze zomer of begin deze herfst al van start kunnen gaan. Mensen kunnen op de hoogte blijven door gewoon eens langs te komen, of de Facebook-pagina in de gaten te houden via www.facebook.com/debergspil

Meer berichten