Logo gazetroosendaal.nl


Kloek is gespecialiseerd in bevelingsgerichte zorg voor mensen met dementie.
Kloek is gespecialiseerd in bevelingsgerichte zorg voor mensen met dementie. (Foto: Oscar van der Wijk fotografie)

'Dementie is iedere dag anders'

In Roosendaal opende Kloek twee jaar geleden haar allereerste vestiging van kleinschalige woningen voor mensen met dementie. De nieuwe landelijke organisatie vond bij De Eglantier de ideale omgeving om te bewijzen dat de zorg voor deze kwetsbare groep ook anders kan. Hoe anders? Kort samengevat: belevingsgericht en betaalbaar. En met open deuren.

Met trots blikken de initiatiefnemers Theo Berg en Martin van de Graaf terug en vooruit. Het gaat goed in Roosendaal. Er werd veel geleerd. En dat leren zal altijd blijven, want dat hoort bij de belevingsgerichte zorg waarin Kloek is gespecialiseerd.

Steeds goed kijken

“De vaste dementiecoach van Kloek traint iedere medewerker in het goed omgaan met mensen met dementie. Dat is nodig om deze manier van zorgen goed te leren. Je moet steeds heel goed kijken naar de bewoner, voordat je iets gaat doen. Wat heeft hij of zij op dit moment nodig om zich zo prettig mogelijk te voelen? En dat is voor ieder mens en in iedere situatie weer anders”, vertelt Theo.

Praktische hulp

Kloek helpt ook de familieleden van de bewoners, bijvoorbeeld bij het regelen van de praktische zaken rond de inschrijving. Regelmatig zijn er informatiebijeenkomsten voor de mantelzorgers waarbij Kloek uitlegt wat er gebeurt bij dementie en wat iemand met dementie nodig heeft om zich veilig te voelen. Ook kunnen familieleden met hun vragen terecht bij de verzorgenden.

Ook in Amsterdam

In Amsterdam opende Kloek enkele maanden geleden haar tweede vestiging in Nederland, met 36 appartementen. De Roosendaalse medewerkers gingen vorige week op excursie om ook daar het ‘Kloekgevoel’ te herkennen. “Amsterdam heeft natuurlijk een andere sfeer, maar de zorg is ook daar heel persoonlijk, warm en veilig.”

Plaats voor nieuwe bewoners

Kloek Roosendaal heeft nog plaats voor enkele nieuwe bewoners. In 2019 komen er bovendien acht appartementen bij. Kloek Roosendaal zoekt ook nog vrijwilligers die leuke activiteiten met de bewoners willen doen, regelmatig of één keer. Meer informatie vindt u op de website.

Meer berichten