'Op naar Macbeth' wordt gespeeld in De Kring op 20, 21 en 22 juni 2018 om 20.15 uur.
'Op naar Macbeth' wordt gespeeld in De Kring op 20, 21 en 22 juni 2018 om 20.15 uur. (Foto: Roosendaals Toneel)

Honderdjarige 'op naar Macbeth'

Roosendaals Toneel werd 100 jaar geleden opgericht. Drie bestuursleden hebben in samenwerking met gerenommeerd heemkundige Marius Broos een boek over de geschiedenis van Roosendaals Toneel geschreven. Voor 7.95 euro te bestellen.

Voor de jubileumvoorstellingen is een professionele regisseur aangetrokken: Erol Struijk, die met een tiental leden op weg gaat naar Macbeth, een bewerking van Shakespeares bloederigste tragedie. Hoewel dit verhaal dateert uit het begin van de zeventiende eeuw is de thematiek van alle tijden en universeel.

Macbeth, een generaal in het leger van de Schotse koning, raakt gecorrumpeerd door zijn ambitie om zelf vorst te worden. Daartoe begaan zijn vrouw en hij zware, bloedige misdaden. De schrijver maakt duidelijk dat er goed en kwaad in ons allen zit. Gaan de krachten van het licht winnen, als we het kwaad – met name in onszelf – onderkennen en bestrijden?

De werktitel is niet 'Macbeth', maar 'Op naar Macbeth'. Zowel de regisseur als Roosendaals Toneel wilden namelijk meer dan louter een repertoirevoorstelling. Behalve een Shakespeare krijgt de toeschouwer eerst een kijkje in de keuken van een toneelvereniging en ziet hoe acteurs zich voorbereiden en zich gedragen vlak voor een voorstelling. Omdat dit vraagt om een andere speel- en tekstvorm heeft de toneelschrijver Barry Hofstede speciaal voor Roosendaals Toneel dit gedeelte voor zijn rekening genomen. Nadien wordt (een enigszins bewerkte versie van) Macbeth 'echt' gespeeld.

'Op naar Macbeth' wordt gespeeld in De Kring op 20, 21 en 22 juni 2018 om 20.15 uur. Kaarten te bestellen bij de website.

Meer berichten