Rob van Sprundel, mede-eigenaar van Voets Assurantiën, staat trots voor het meer dan een eeuw oude Van Lanschot-bankgebouw in de Molenstraat, waar het bedrijf sinds vorig week gevestigd is.
Rob van Sprundel, mede-eigenaar van Voets Assurantiën, staat trots voor het meer dan een eeuw oude Van Lanschot-bankgebouw in de Molenstraat, waar het bedrijf sinds vorig week gevestigd is. (Foto: Michel Musters)

Nieuw leven voor de bank van Luykx

Het was bij Voets Assurantiën tijd voor wat nieuws, of in dit geval wat ouds. De adviseur in financiële diensten nam afgelopen week zijn intrek in het meer dan een eeuw oude Van Lanschot-bankgebouw, ook wel bekend als de bank van Luykx, aan de Molenstraat 8. Daarbij is het klassieke elan van het gebouw intact gebleven.

Door Michel Musters

Het monumentale gebouw werd in 1913 gebouwd. Jarenlang deed het dienst als bank en in 1972 kwam het in handen van familiebedrijf firma F. van Lanschot. Sinds 2012 stond het pand leeg. De afgelopen jaren zouden er horecaondernemers en kledinggroothandels in komen, maar uiteindelijk is het Voets Assurantiën geworden die zich er nu gevestigd heeft.

"We zaten zo'n elf jaar op de Vijfhuizenberg", vertelt Rob van Sprundel, die samen met Christ Voets mede-eigenaar is van het bedrijf. "We werden eigenlijk een beetje te groot voor dat kantoor. Vorig jaar werd ik op het Bankgebouw Van Lanschot gewezen en eind vorig jaar begonnen we aan de verbouwing." Sinds dinsdag 22 mei is de nieuwe locatie van Voets Assurantiën geopend.

Die verbouwing had wat voeten in de aarde. Hoewel het altijd de bedoeling was om het klassieke uiterlijk van het interieur in zijn originele staat te behouden – inclusief ouderwetse balie, inloopkluis en veel bruin houtwerk – bleek dat er nog flink geklust moest worden om allerlei facetten, waaronder de bedrading en de airconditioning, naar hedendaagse maatstaven te krijgen. "Omdat het een monumentaal pand is, moeten alle aanpassingen worden goedgekeurd. Dat leverde soms flink wat papierwerk op." Toch heeft hij geen moment spijt van de verhuizing. "We hebben meer ruimte, al lopen we daardoor wel wat meer… maar dat is alleen maar goed voor ons", lacht hij. "En we zitten nu midden in het centrum. Mensen komen kijken omdat ze hebben gehoord dat wij de nieuwe eigenaren van het pand zijn. Zo kunnen we er nog nieuwe cliënten aan overhouden ook."

Voets Assurantiën, dat mensen helpt bij hun financiële zaken en hypotheken, past volgens Van Sprundel perfect in het gebouw. "Ik zei op onze oude locatie altijd dat we een modern kantoor met ouderwetse service waren. Met ouderwetse service bedoel ik dat we goed, persoonlijk contact hebben met onze cliënten, we staan voor ze klaar met een herkenbaar team. Nu zijn we eigenlijk een ouderwets kantoor met ouderwetse service, dat is nog beter." Het bedrijf is in het statige gebouw klaar voor de toekomst, inclusief een prachtige locatie. Maar zien is geloven. Een zichtbaar trotse Van Sprundel: "We zijn natuurlijk geen museum, maar stap vooral eens binnen om een kijkje te nemen."

Meer berichten