Logo gazetroosendaal.nl


Sinds kort heeft de schouwburg jongeren 'in dienst' die naar voorstellingen komen kijken en hier hun mening over geven. "Zo komen we meer te weten over de belevingswereld van deze leeftijdsgroep", aldus Simone Kort.
Sinds kort heeft de schouwburg jongeren 'in dienst' die naar voorstellingen komen kijken en hier hun mening over geven. "Zo komen we meer te weten over de belevingswereld van deze leeftijdsgroep", aldus Simone Kort. (Foto: Wendy van Groeninge)

'Het liefst zou ik Maalouf eens boeken'

Simone Kort is naast programmeur van theater De Kring in Roosendaal ook mama van drie tienerdochters en echtgenote. De afgelopen tijd is ze druk bezig geweest met het nieuwe theaterprogramma voor seizoen 2018 -2019, waarvan de kaartverkoop op 18 mei om 10.00 uur start.

Door Wendy van Groeninge

Toen haar kinderen jonger waren nam Simone Kort ze vaak mee naar het theater. "Nu ze wat ouder worden is dit toch wat moeilijker." De jonge kijkers zijn gemakkelijker te bereiken volgens de programmeur. "We hebben Peppa Pig in het programma, bekend van Nickelodeon. En bijvoorbeeld Masha en de Beer die na een animatieserie op Netflix en NPO 3 nu door het land trekken als familiemusical. Bij de voorstelling van Dikkie Dik & Ik is er ook een foyerprogramma. Hier kunnen de kinderen zich inleven hoe het is om een kat te zijn."

Sinds kort heeft het theater jongeren 'in dienst' die naar voorstellingen komen kijken en hier hun mening over geven. "Zo komen we meer te weten over de belevingswereld van deze leeftijdsgroep." Ze merkt als moeder dat, wanneer haar kinderen een bepaald boek hebben gelezen, ze het leuk vinden om naar de gerelateerde voorstelling te gaan. "Schuld bijvoorbeeld. Dit is een thrillermusical op basis van een boek dat mijn dochters gelezen hebben. Het is superspannend en net alsof je in de bioscoop zit, maar dan in een theaterzaal. Of de jeugdvoorstelling Oorlogsgeheimen, een hele mooie voorstelling en ook gebaseerd op een boek."

De programmeur blijft tevens in gesprek met het voortgezet onderwijs. "Binnenkort komt het JTC bekijken wat we in het nieuwe programma hebben en wat daarvan leuk of educatief is om met leerlingen te komen bekijken."

Met haar man gaat ze het liefst naar muziekvoorstellingen: "Zijn focus ligt op muziek, maar ook specifieke cabaretiers of soms toneelvoorstellingen. Nu de kinderen wat ouder worden, is het weer wat makkelijker om samen weg te gaan natuurlijk." Ook klassieke muziek is in het programma opgenomen: "We hebben zondagochtendconcerten en enkele opera's. Dit jaar hebben we zelfs een opera-cursus, op drie maandagavonden leer je dan alles over de opera."

Zelf is de programmeur een fervent toneelliefhebber al kan ze ook enorm genieten van dansvoorstellingen zoals Panama Pictures. Al met al is Kort content over het totale programma. Er zit voor iedereen wel wat bij om van te genieten. Wie zij ooit het liefst op het podium zou willen zien? "Ibrahim Maalouf (trompettist, red.)", zegt Kort zonder aarzelen. "Ik weet dat ik hem nooit kan boeken, maar als ik geen enkele beperking zou hebben, is hij degene die ik in ons programma wil zetten."

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox