Bijna 150 jaar lang kon het pand niet bezocht worden door buitenstaanders.
Bijna 150 jaar lang kon het pand niet bezocht worden door buitenstaanders.

Kasteel Wouwse Plantage: Open dag en inventaris te koop

Altijd al een kijkje willen nemen in het kasteeltje op het landgoed Wouwse Plantage? Dan komt op Tweede Pinksterdag (maandag 21 mei) een unieke en eenmalige kans om de benedenverdieping te bekijken. En niet alleen kijken, maar een deel van de inventaris wordt te koop aangeboden. Bijna 150 jaar lang kon het pand niet bezocht worden door buitenstaanders.

Het landgoed is op deze dag vanaf 10.00 uur open voor het publiek en behalve het kasteel kan ook het brandweermuseum bezocht worden en bij de houtzagerij worden demonstraties gegeven. Mogelijk zijn er ook rondleidingen langs de andere gebouwen.

Kinderen kunnen aan hun trekken komen bij oude kinderspelen, zoals blikgooien, spanpotten, worsthakken, vègen (een soort sjoelen), pattelullen en paalklimmen.

Tijdens het bezoek aan het kasteeltje kunnen de kijkers en kopers een indruk krijgen hoe de bewoners hier in de vorige twee eeuwen leefden. Hier staan antieke kasten, schilderijen, Chinees porselein, glaswerk, tweehonderd jaar oud jachtmateriaal, klein meubilair en kristal. Dat alles kan gekocht worden en het kasteeltje sluit om 15.00 uur.

In de schuur van Emsens, tegenover het kasteeltje, is een markt met klein materiaal uit het jachtslot, zoals boeken, stallantaarns, koffers, potten en pannen, koetslampen en kasteelsnuisterijen. Deze spulletjes worden door vrijwilligers van heemkundekring De Vierschaer verkocht. Hier kunnen bezoekers tot 17.00 uur terecht en dat geldt ook voor het brandweermuseum en de houtzagerij.

Vóór het brandweermuseum komt een terras waar bezoekers kunnen genieten van de gebouwen en het omliggende bos onder het genot van een drankje en een hapje, terwijl kinderen met de spelletjes aan de gang gaan. Na vijf uur keert de rust terug in het particulier gebied van het landgoed. Rond 14.00 uur wordt de 'George Dorst', een handbediende en verrijdbare brandspuit uit 1885, die door de Stoomclub van de Suikerunie is gerestaureerd, aan jonkheer Eric Speeckaert van het brandweermuseum overgedragen. Piet Zagers, voorzitter van de Stoomclub, zal in een korte toespraak uitleg geven over deze restauratie die twee jaar heeft geduurd en waar 800 manuren aan besteed zijn.

De toegangsweg tot het landgoed ligt aan de Plantagebaan tussen Wouwse Plantage en Huijbergen. Bij de stenen palen met kettingen ligt de oprijlaan naar Plantage-Centrum en aan deze baan kan op weilanden gratis geparkeerd worden. De toegang tot landgoed, kasteel, houtzagerij en brandweermuseum bedraagt samen 5 euro, kinderen tot twaalf jaar kunnen gratis met hun ouders mee.

Meer berichten