De Avondvierdaagse is elk jaar weer een groot feest, hoogtepunt is na vier dagen het défilé op donderdagavond. Foto: Johan Rijnvos
De Avondvierdaagse is elk jaar weer een groot feest, hoogtepunt is na vier dagen het défilé op donderdagavond. Foto: Johan Rijnvos

Avondvierdaagse op de gezonde toer

Deze week trekt de Avondwandelvierdaagse weer rond en door Roosendaal. Ook dit jaar is de grens van 3.000 wandelaars weer doorbroken. In de nieuwe afstand 3 kilometer zit gestage groei, daar lopen meer dan 1.000 wandelaars mee. Nieuw dit jaar is de samenwerking van JOGG (Jongeren op gezond gewicht) met THOR om deelname aan de avondvierdaagse nog gezonder te maken.

Door Bert Pessink

Onder de vlag 'Doe je mee, Fit is oké' is er dit jaar een samenwerking met THOR en de Avondvierdaagse. JOGG-regisseur Meike van Wezel: "Wij zien al een groot aantal jaren dat heel veel kinderen meedoen met de Avondvierdaagse. Wij zetten ons in voor een gezondere leefomgeving voor de kinderen en dat hangt nauw samen met hun omgeving, de ouders, de school en de sportclubs. De Avondvierdaagse is prachtig voor de kinderen, ze zijn vier dagen buiten en in beweging. Echter stoppen ze zich tijdens het wandelen wel vol met suikers want het barst er van de chips en snoepzakken. Bovendien drinken ze onderweg veel frisdrank." JOGG Roosendaal heeft daarom contact gezocht met een leverancier van gezonde voeding en die gevonden in Albert Heijn Roosendaal.

Van Wezel: "Maandag kregen de kinderen in de verzorgingspost gezond fruit en groente uitgedeeld. Voor de woensdag konden scholen zich bij ons inschrijven om gratis fruit en groente af te halen. 24 van de 25 scholen hebben zich hiervoor aangemeld, een geweldig succes. Bovendien hebben we met onze partner Brabant Water voor watertappunten gezorgd zodat de kinderen met hun eigen beker of bidon onderweg water kunnen drinken in plaats van suikerrijke frisdrank. Wij zetten de kinderen en hun omgeving hiermee dus aan om na te denken over ongezonde voeding."

Niet alleen onderweg tijdens de vier etappes eten de kinderen veel suiker, ook op het voltooien van de Avondvierdaagse staat vaak een zoete beloning. "Ik zou een voorstander zijn de kinderen te belonen met een gezond uitje zoals de speeltuin", aldus Meike van Wezel. "Dat is ook superleuk, maar wel gezond."

Meer berichten