De leden van TTV de Pin Pongers beleven veel plezien aan hun sport, tafeltennis.
De leden van TTV de Pin Pongers beleven veel plezien aan hun sport, tafeltennis. (Hans Augustijn)

'Iedereen kan van elkaar winnen'

Tafeltennisvereniging de Pin Pongers uit Wouwse Plantage bestaat al bijna 33 jaar. Initiatiefnemer Wim Groffen maakte de afspraak om in 1985 eerst als recreantenclub van start te gaan. Inmiddels spelen de teams van de Pin Pongers al een groot aantal jaren wedstrijden onder de vlag van de Nederlandse Tafeltennis Bond en hebben ze zelfs al Nederlandse Kampioenen voortgebracht.

Door Bert Pessink

In de geschiedenis van het dorp Wouwse Plantage was het dorp onder meerdere namen bekend, waaronder Pindorp. Niet gek dus dat de naam Pin Pongers als winnaar uit de bus kwam toen er bij de oprichting een naam gezocht werd.

Voorzitter René Schijven ziet het ledenaantal van de club teruglopen en doet er alles aan om meer leden naar dorpshuis De Spil te halen. "Zoals veel sportclubs hebben wij ook te maken met een terugloop aan leden, dat is de moderne tijd. Momenteel hebben we zo'n 25 leden in de leeftijd van 8 tot 75 jaar. Vroeger hadden we meer dan 60 leden, maar toen was het hoofd van de school hier op de Plantage ook voorzitter van de club. Dat doet wonderen."

Tegenwoordig draait de vereniging mee met bijvoorbeeld Sjors Sportief, zoekt ze vaker de krant en heeft ze haar sociale media op orde. "We hebben bovendien bedacht dat mensen die graag een keer willen tafeltennissen bij ons een 10-strippenkaart voor een training kunnen kopen. Daarna kunnen ze dan besluiten om zich als lid aan te melden. Ik zie tafeltennis voor de jeugd als een goed alternatief voor bijvoorbeeld hockey of voetbal."

Op vrijdag hebben de Pin Pongers hun vaste trainingsavond. Daardoor spelen zij als enige de competities op zaterdag. Schijven: "We hebben in Phil Quik al sinds 2002 een gediplomeerde trainer in huis. Hij ziet wat je fout doet en wat er beter kan. Bovendien is het een man uit het dorp." De teams van de Pin Pongers komen in competitieverband uit in de top van de derde divisie van de afdeling Zuid West, die loopt van Zeeland tot Breda.

"We hebben ook regelmatig kampioenen afgeleverd. Bij de dubbels van de veteranen boven de 50 jaar bijvoorbeeld hebben we drie keer het goud meegenomen. Steeds maakte Tom van Doorn onderdeel uit van het winnende team. Zijn wapen is een ijzersterke techniek. In de competitie spelen we altijd drie tegen drie, dus negen enkelspelen. De vierde wedstrijd is altijd een dubbel."

Over zijn passie is de voorzitter kort: "Tafeltennis is een apart spel. Snelheid, behendigheid en slimheid zijn belangrijk, je kunt het spelen op elke leeftijd en eigenlijk kan iedereen van elkaar winnen. Wie wil dat nou niet?"

Meer berichten