Het is bijzonder dat zo'n tuin te vinden is in het centrum van een kleine plaats als Oudenbosch.
Het is bijzonder dat zo'n tuin te vinden is in het centrum van een kleine plaats als Oudenbosch. (Foto: Arboretum Oudenbosch)

Botanische tuin religieus erfgoed in het Historische Hart van Oudenbosch

Oudenbosch heeft in het Historische Hart heel veel religieus erfgoed, zoals de Basiliek, de markante kloostergebouwen van voorheen, maar tevens een van de grootste botanische tuinen van Nederland. Deze tuin ontworpen en ontwikkeld door uitsluitend vrijwilligers is gevestigd in twee voormalige kloostertuinen.

Botanische tuin Arboretum Oudenbosch is een tuin van circa vier hectare die in de afgelopen dertig jaar is uitgegroeid tot een volwassen botanische tuin, een oase van rust, een bron van kennis en als Hortus Botanic Guardian, tot hoeder van diversiteit. Het is bijzonder dat zo'n tuin te vinden is in het centrum van een kleine plaats als Oudenbosch.

Plant & Eter

Dit jaar is er de bijzondere tentoonstelling Plant & Eter. Die laat de bezoeker kennis maken met de verhalen en bijzonderheden van de eetbare planten in de tuin. Eventueel kan je bij de wandeling gebruik maken van het tentoonstellingsboekje. Alvast thuis alvast even voorproeven? Dat kan op www.arboretumoudenbosch.nl of op www.botanischetuinen.nl.

Kinderspeurtochten

De tuin heeft enkele speurtochten zoals: De kabouterspeurtocht is voor de kleinste kinderen heel erg leuk en voor de grotere kinderen en volwassenen is er zoektocht naar je eigen boom uit de Keltische Bomenhoroscoop. Aan de balie ontvangt u ter leen de plattegrond van de speurtochten. Voor de beschrijving van de bomen betaalt u 0,50 euro.

Kantklossen

Na een zeer geslaagde overzichtstentoonstelling in 2015 zal in de theekoepel van het Arboretum Oudenbosch opnieuw een expositie worden gehouden van Modern en driedimensionaal kantkloswerk, op zondag 15 april van 12.00 tot 17.00 uur. Veel mensen denken bij kantklossen aan kleedjes of randjes in een witte kleur. Dat het ook anders kan bewijst Joke de Bruin uit Sprundel, ditmaal met een expositie met als thema 'Hoedje op, petje af'. Ondersteund door schilderijen van haar zus Agaath de Kwaadsteniet zijn zij er weer in geslaagd een fraaie expositie samen te stellen die menigeen opnieuw positief zal verrassen.

Expositie Lady's Art

Met als thema 'Vogels' exposeert de schildersgroep Lady's Art haar oeuvre schilderijen in de 'Groene Parel van Oudenbosch'. Dit thema past geheel bij de groene locatie van gebouw en tuin. Lady's Art is een schildersgroep, bestaande uit Chris Wauters, Toos van Steen, Ida Beuzenberg, Leni Frijters, Aukje Mostert, Helga den Hoed en Margriet Bol. Wekelijks komen zij bij elkaar om samen te schilderen en te tekenen in Standdaarbuiten.

Meer berichten