Eugène de Leeuw (links) en Nemo Schillemans uit Roosendaal vertellen over hun aandeel in de tweede editie van de voorstelling 'Dromen, of wat we nog niet wisten'. In de voorstelling komt het oorlogsverleden van Roosendaal aan bod.
Eugène de Leeuw (links) en Nemo Schillemans uit Roosendaal vertellen over hun aandeel in de tweede editie van de voorstelling 'Dromen, of wat we nog niet wisten'. In de voorstelling komt het oorlogsverleden van Roosendaal aan bod. (Foto: Wendy van Groeninge)

Jeugdtheater vertelt oorlogsverleden

Op 4 mei om 21.00 uur, na de herdenking, neemt jeugdtheaterschool Hofplein u mee naar het oorlogsverleden van Roosendaal. Op verschillende locaties in Mariadal spelen, dansen en bezingen de spelers scènes die op waargebeurde verhalen gebaseerd zijn. Nemo Schillemans en Eugène de Leeuw uit Roosendaal vertellen over hun aandeel in de voorstelling 'Dromen, of wat we nog niet wisten', deel twee.

Vorig jaar schreef de 16-jarige Nemo Schillemans enkele monologen voor de eerste voorstelling 'Dromen, of wat we nog niet wisten'. Nu voor de tweede voorstelling schrijft hij zelfs hele dialogen en scènes. "De monologen die ik eerder geschreven heb, vonden ze bij Hofplein best wel goed. Dit jaar is me gevraagd ook voor deze voorstelling te schrijven. Ik schrijf in opdracht samen met een schrijfcoach, Senna Pauli", vertelt Nemo.

De scènes uit de locatie voorstelling zijn gebaseerd op waargebeurde oorlogsverhalen uit Roosendaal. "Ik vind het soms wel lastig om vanuit een ander perspectief te schrijven, want je eigen kijk op dingen heeft vaak wel invloed. Ik schrijf natuurlijk niet met plezier over nazisme, maar dat zijn toch dingen die je er in moet verwerken uiteindelijk."

Ook de 15-jarige Eugène de Leeuw heeft een omschakeling moeten maken bij het acteren. Hij speelt namelijk een Duitse officier. "Met het verhaal kreeg ik al wel een beeld hoe het er uit zou zien in de Tweede Wereldoorlog. En als je erover nadenkt is het best wel heftig, want er stonden ineens Duitse officieren voor de deur van Mariadal die vroegen naar de Joodse kinderen die er verstopt waren."

Nemo: "Ik vind het eigenlijk wel mooi dat we vanuit Hofplein de mogelijkheid krijgen deze voorstelling te maken en gewoon te vertellen wat voor erge dingen er gebeurt zijn." Eugène reageert: "En het is eigenlijk best wel grappig dat ik juist deze rol kreeg van Duitse officier, want het is een rol van een heel iemand anders dan ik echt ben."

Bij de eerste voorstelling hebben de spelers een rondleiding door Roosendaal gehad naar plaatsen waar zogenaamde Stolpersteine liggen. Nemo verduidelijkt: "Dit zijn stenen ter nagedachtenis aan mensen die zijn overleden tijdens de oorlog."

Eugène vertelt dat er ongeveer twintig van deze Stolpersteine in Roosendaal liggen. "Door de voorstelling word je er echt wel van bewust dat wij een vrije samenleving hebben, en dat we daar eigenlijk heel blij mee moeten zijn. Dus je moet eigenlijk wensen dat het zo blijft", aldus Eugène. "Ja", vult Nemo aan, "want we zijn soms niet altijd blij met onze samenleving, maar we hebben het uiteindelijk toch een stuk beter dan we soms denken!"

Meer berichten