Peet Quintus poseert met enkele schilderijen die onderdeel worden van het kunstwerk '750 Roosendalers in Kleur'. Het eindresultaat valt later dit jaar in de Roselaar te bewonderen.
Peet Quintus poseert met enkele schilderijen die onderdeel worden van het kunstwerk '750 Roosendalers in Kleur'. Het eindresultaat valt later dit jaar in de Roselaar te bewonderen.

750 Roosendalers schitteren in kleur

Dat Roosendaal dit jaar 750 jaar bestaat, kan haast niemand zijn ontgaan. Het heeft kunstenares Peet Quintus van Typical Dutch Art geïnspireerd om een groots schilderproject met behulp van de inwoners van Roosendaal op te zetten.

Door Michel Musters

Het concept is even simpel als briljant: 750 Roosendalers beschilderen ieder een canvas van 20 bij 20 centimeter met iets dat hen aan deze stad doet denken. Vervolgens komen de 750 schilderijen tegen elkaar aan te hangen als één grote collage. "Vorig jaar gaf Stichting 750 Jaar Roosendaal aan leuke projecten te zoeken die zowel verbindend als tastbaar moeten zijn", vertelt Peet in haar atelier. "Ik ben kunstenares van beroep, dus ging ik nadenken over wat ik hier aan kon bijdragen. Eerst dacht ik nog aan één groot doek, maar dat is niet te doen als ik naar diverse locaties wil om mensen te laten schilderen. Vandaar de kleine, losse canvassen." Daarbij zijn er wel regels. Zo worden er zes vaste kleuren gebruikt, zodat het eindresultaat niet vloekt. Dat eindresultaat komt trouwens later dit jaar, rond november, in de Roselaar te hangen. "Daar was men gelukkig erg enthousiast over dit project."

Sinds begin dit jaar komt Peet op diverse locaties om mensen te vragen een canvas te beschilderen voor de collage, al kunnen ook individuen en clubs zichzelf opgeven via info@typicaldutchart.nl. Zo heeft ze onder andere al het bestuur en het tijdelijk bestuur tijdens Carnaval gehad, maar ook scholen, buurthuizen en bejaardentehuizen worden meegenomen. Op die manier wordt een doorsnee van Roosendaal uitgebeeld. "Sommige mensen schilderen de bekende roos of de Tullepetaon. Maar er zitten ook verrassingen tussen. Ouderen baseren hun werk vaak op plekken waar ze vroeger hebben gewerkt. Op school schilderde een leerling een wietblad. Ook dat is onderdeel van het gesprek in Roosendaal."

Peet zit al twintig jaar in het vak. Toen de economie zo'n acht jaar geleden op zijn gat lag en mensen niet zo snel meer investeerden in kunst, besloot ze haarzelf opnieuw uit te vinden. "Ik ging eens langs bij de korenmolen De Twee Gebroeders. Daar had men nog een oud zeil liggen dat vroeger aan de molen hing. Ik besloot daar op te schilderen." Inmiddels staat haast al het werk van Peet op molenzeilen afgebeeld en heeft ze ook veel herkenbare Hollandse gebouwen en objecten op deze canvassen staan. "We hebben een superleuke cultuur, daar moeten we wat mee in plaats van klagen." Zo denkt Peet eigenlijk ook over Roosendaal. "Ik woon hier heerlijk en ik merk ook dat iedereen die voor de collage schildert een positieve mening over de stad heeft. De burgemeester zei het al: we mogen best eens wat trotser op ons stadje zijn."

Meer berichten