Jochem van den Biggelaar is aanvoerder bij het NAC elftal onder 19 jaar, de Roosendaler zet daar als controlerende middenvelder de lijnen uit.
Jochem van den Biggelaar is aanvoerder bij het NAC elftal onder 19 jaar, de Roosendaler zet daar als controlerende middenvelder de lijnen uit. (Foto: Peter Diepstraten)

'Ik heb genoeg energie voor beide'

Voetballer Jochem van den Biggelaar (19) uit Roosendaal kreeg al op zeer jonge leeftijd de kans om bij een grote voetbalclub te gaan spelen. Spelende bij de F'jes kon hij al stages kiezen bij RBC Roosendaal en NAC Breda. Hij koos uiteindelijk voor de laatste en is daar nu aanvoerder bij het team O19, de oude A1.

Jochem van den Biggelaar bleek al op jeugdige leeftijd een voetbaltalent. Hij kreeg uitnodigingen voor stages bij grote clubs. "Ik trainde bij RKVV Roosendaal en op woensdag had ik dan een stage. Het was dan elke keer spannend of ik weer terug mocht komen. Ik moest uiteindelijk een keuze maken tussen RBC en NAC en koos voor de laatste. Toen NAC met een D-team begon ben ik meteen aangesloten. Ik heb bij NAC alle teams doorlopen en ben nu aanvoerder van het team onder 19 jaar. Ik ben daar aanvoerder en we spelen in de eerste divisie van de landelijke jeugd", aldus Van den Biggelaar.

In dat team speelt hij tegen de grote landelijke voetbalclubs zoals SC Heerenveen, FC Groningen en Willem II. Ze doen het zo goed dat ze eind van het seizoen mogen spelen om een plek in de landelijke eredivisie bij de jeugd. In die competitie spelen maar acht teams waaronder de beste jeugd van Ajax en PSV.

"Ik was van oorsprong verdediger, maar onder NAC-trainer Willem Weijs speel ik nu als controlerende middenvelder. Als aanvoerder is dat een mooie plaats, want ik moet de jongens op hun juiste plek zetten in het veld. Ik moet in mijn rol ook de opbouw verzorgen richting het doel en ook nog eens zorgen dat we weinig tegendoelpunten krijgen. Eigenlijk ben ik het middelpunt van het spel." Jochem van den Biggelaar is een tactische voetballer, maar hij is niet de snelste op het veld. "Dat los ik op door mijzelf goed te positioneren tegenover mijn tegenstanders, ik ben fanatiek en ben er niet vies van om met een sliding de bal af te pakken. Dat spel zie ik bijvoorbeeld ook bij de technische middenvelder Sergio Busquets, die speelt bij topclub FC Barcelona.

Jochem van den Biggelaar is dit najaar begonnen met een studie geneeskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. "Die studie spreekt me heel erg aan. Ik kan de studie momenteel goed combineren met het topvoetbal bij NAC, ik heb wel genoeg energie voor allebei. Ik ben van mezelf redelijk nuchter en bekijk dingen vaak stapje voor stapje. Ver vooruitkijken vind ik wel lastig, waar ik over twee jaar sta kan ik echt nog niet zeggen. Ik wil als aanvoerder gewoon eerst maar eens met mijn team promotie afdwingen naar de landelijke eredivisie voor de A-jeugd onder 19."

Meer berichten
Shopbox