Foto: Wendy van Groeninge

Dansen tegen geweld op het Tongerloplein

Op 2 februari droeg Roosendaal bij aan de bewustwording en bestrijding van (seksueel) geweld tegen vrouwen en meisjes over de hele wereld door samen te dansen op het Tongerloplein. De globale beweging One Billion Rising is onderdeel van V-day, opgezet door de Amerikaanse activiste Eve Ensler in 2012. De 'één biljoen' verwijst naar resultaten van Amerikaans onderzoek: 1 op de 3 vrouwen wordt in haar leven verkracht of geslagen.

Door Wendy van Groeninge

Naast het aanleren van een gezamenlijke dans op verschillende dansscholen is er veel aan voorlichting gedaan. "Er wordt tijdens de repetities natuurlijk ook veel gepraat over geweld tegen meisjes en vrouwen", aldus Nishant Bola, oprichter van World of Dance en initiatiefnemer van de Roosendaalse deelname aan One Billion Rising. Medeorganisatoren Laura van Sonsbeek, dansdocente en projectmaker, en Hedwig van Wezel van Dynamo vinden het erg belangrijk dat men met de kinderen bespreekt waar het om draait. "Meisjes op balletscholen zijn veelal verbaasd dat er meisjes zwanger worden op hun leeftijd door seksueel geweld", vertelt Van Wezel. "Bij de voorlichting op het Gertrudiscollege waren de brug- en tweedeklassers vooral onder de indruk dat er ook in Nederland zulke dingen gebeuren."

De dag van de dansopnames staat ook in het teken van plezier. Bola warmt de deelnemers op met bewegingen uit Indiase dans. Met warme dans- en lachspieren is het hierna tijd om de choreografie een aantal keer te dansen. Hierna is het de beurt aan Curtley Mooring van de Hiphop Factory. Hij husselt de deelnemers, want ze moeten een keer dansen met onbekenden. En ook zijn bewegingen resulteren in breed lachende en ingespannen gezichten. Hierna nog eenmaal de choreografie oefenen en dan stuiven de deelnemers uiteen. Sofie van het Dansatelier Roosendaal rent met rode koontjes van de leuke dansmiddag terug naar haar moeder. Ze heeft nog net tijd om te vertellen dat ze het heel leuk vond en dat ze heus wel weet waar het over gaat. "Want dat is net als vorig jaar!"

Op Valentijnsdag, 14 februari, komt er een video online met een compilatie van alle deelnemende landen. Deze is te bekijken op de website of YouTube.

Meer berichten