Priens Markus I lijkt geboren voor de functie. Als klein pralleke was hij al in de zeulband van zijn ouders, Nie te gelove, te vinden. "Dan speelde ik overdag en mocht ik ’s avonds naar de oppas. Na een paar jaar kon ik ’s avonds natuurlijk ook mee feesten.” [Foto: Danny van den Aarsen]
Priens Markus I lijkt geboren voor de functie. Als klein pralleke was hij al in de zeulband van zijn ouders, Nie te gelove, te vinden. "Dan speelde ik overdag en mocht ik ’s avonds naar de oppas. Na een paar jaar kon ik ’s avonds natuurlijk ook mee feesten.” [Foto: Danny van den Aarsen] (Foto's Danny van den Aarsen)

Priens Markus I klaar voor Carnaval

De kersverse Priens Markus I zit middenin de voorbereidingen én de vieringen rondom Carnaval 2018 in Tullepetaonestad. Het is zijn eerste Carnaval als Priens en hij geniet met volle teugen, maar vergeet niet aan de toekomst te denken. "Over 750 jaar willen we ook nog Carnaval vieren!"

Door Michel Musters

Het Carnavalsfeest is bij de Priens al sinds hij een klein pralleke was met de paplepel ingegoten. Toen hij 11 was ging hij al mee met het zeulbandje van zijn ouders. Een jaar later leerde hij op de trompet spelen en deed hij zelf mee in de band. In 2012 besloot hij met een vriend op het podium van het Priense Swaree te klimmen. Van het een kwam het ander en zo kwam hij samen met zijn maat bij de Boerenraad terecht. Toen Priens Ruben vorig jaar afscheid nam was dat het uitgelezen moment om zelf het gewilde pak van de Priens aan te trekken.

Vorige lente werd voor de huidige Oog'eid duidelijk dat hij de nieuwe Priens zou worden, maar toen moest het nog wel tot de elfde van de elfde geheim blijven: "Zo krijg je wel de tijd om de Nar en Sjampetter te leren kennen, al kenden wij elkaar al wel van de Boerenraad. We gingen een aantal keer in het geheim uit eten in een andere stad. Dan zat ik echt met een deken op de achterbank wanneer we uit Roosendaal vertrokken, want het was natuurlijk nog een geheim. Zulke ludieke momenten creëren ook meteen een band." Sinds november wordt er weer druk gerepeteerd voor de kindermiddag en naar aanloop van Carnaval heeft het drietal ook constant met elkaar te maken. "Dan is het belangrijk dat het goed botert met elkaar, chemie kun je niet acteren. Gelukkig is dat het geval." De drukte zorgt er wel voor dat Priens Markus I zijn leven kortstondig anders moet indelen. Hij heeft sinds begin dit jaar een nieuwe werkgever en is pas met zijn vriendin verhuisd, maar de weken rondom Carnaval moet dat allemaal even wijken. "Gelukkig zijn mijn vriendin en werkgever alleen maar positief."

Wat de Priens betreft draait Carnaval om het samenzijn. "Buiten Carnaval heb je kroegen voor jongeren en ouderen, maar tijdens Carnaval zit iedereen bij elkaar. Ons kent ons. Roosendaal is een stadje maar het wordt één keer per jaar eigenlijk weer een dorp. De mensen die hier wonen maken de stad en het feest, iedereen probeert er op zijn of haar manier wat van te maken." De Priens is ook positief over de veranderingen en nieuwe initiatieven die worden doorgevoerd, zoals de aankomst op het station en In dun Paplepel en het Oppasbal. "Carnaval is voor iedereen, ook voor mensen die het voor het eerst vieren. Je moet mensen blijven prikkelen om het mee te vieren. We willen over 750 jaar ook nog Carnaval vieren in Tullepetaonestad!"

Meer berichten