Er staat genoeg op de planning voor Roosendaal in 2018, met als kers op de taart natuurlijk de viering van het 750-jarig bestaan van de stad.
Er staat genoeg op de planning voor Roosendaal in 2018, met als kers op de taart natuurlijk de viering van het 750-jarig bestaan van de stad.

Roosendaal bruist in 2018

Het nieuwe jaar is van start en 2018 wordt speciaal voor Roosendaal: de stad bestaat namelijk 750 jaar. Met diverse mensen kijken we vooruit naar wat het jaar te bieden heeft qua festiviteiten en ontwikkelingen.

Door Michel Musters

750 jaar Roosendaal, dat moet gevierd worden. Op 5 november 2018 bestaat de stad precies driekwart millennium en dat laten inwoners niet aan hun neus voorbij gaan. Dat is begonnen met een feestelijke opening in de St. Jan op dinsdag 2 januari, maar wordt heel het jaar op diverse manieren gevierd, vooral in september. Cor Verbogt is de voorzitter van Stichting 750 Jaar Roosendaal, dat de diverse evenementen en vieringen organiseert in samenwerking met de vele instellingen en locaties die de stad rijk is. "Het gemeentebestuur heeft besloten om van 2018 een feestjaar te maken. Het uitgangspunt is dat we het allemaal samen doen voor en door Roosendalers en dat we er kwalitatief een mooi jaar van maken." Het feest moet iedereen samenbrengen: "Door het jaar heen hebben we een mooi en goed programma. We hebben expres evenementen die landelijk in de belangstelling staan vermeden, er moet wel een link zijn met de stad."

Roosendaal studentenstad

Een andere belangrijke ontwikkeling in 2018 is de opening van de Associate degrees Academie van de Avans Hogeschool. Dit pakket aan HBO-opleidingen moet er voor zorgen dat meer studenten naar Roosendaal trekken, wat vervolgens weer voor een levendigere binnenstad en andere kansen kan zorgen. "We hebben geconstateerd dat in Zuid-West Nederland de doorstroming van MBO- naar HBO-studenten achterblijft in vergelijking met de rest van het land", vertelt Paul Rüpp, de voorzitter van Avans Hogeschool.

De start van HBO-studies in Roosendaal biedt veel kansen voor ondernemers. "We verwachten bij de start 250 tot 300 studenten, al geeft de locatie groeimogelijkheden tot wel 1500 studenten. Dit heeft natuurlijk onmiddellijk invloed op de binnenstad en horecagelegenheden. Ook kan dit het winkelcentrum levendiger maken. Daarbij zal een deel van de studenten op zoek gaan naar kamers."

Cultuur en vermaak

Ook wat cultuur betreft moet Roosendaal blijven groeien in 2018. Zo heeft Schouwburg De Kring in 2017 flinke stappen gemaakt met nieuwe directeur Jan-Hein Sloesen aan het roer. "We zijn in 2017 tot het meest gastvrije theater van West-Brabant uitgeroepen, wat mij betreft moeten we proberen dat landelijk te bereiken", vertelt Sloesen. Afgelopen jaar zijn er diverse theaterreeksen gestart in De Kring. "Zo is er de dinsdagmiddagreeks die door stadsprogrammeurs zelf gevuld wordt. Het is fantastisch dat mensen uit de stad zelf mee programmeren in het theater. We zijn ook net gestart met Theaterkijkers, waarbij jongeren tussen de 12 en 24 jaar voorstellingen bezoeken, die communiceren naar hun achterban en ons ook adviseren over de programmering. We zijn op dit moment met hen aan het praten over de programmering in De Kring in 2018 en '19. Ik ben trots dat dit zo'n groot succes is."

Zelfs Carnaval richt zijn pijlen ditmaal op het jubileumjaar, zo straalt ook het thema 'Da's m'n stadje' uit. Inclusief de kersverse Priens Markus I, een rol die wordt bekleed door Mark Stuij. "Ik kijk er enorm naar uit, het is natuurlijk een enorme eer wanneer dit op je pad komt. Elke Tullepetaon droomt er wel van om het pak aan te trekken. Ik heb het van jongs af aan gevierd, in bandjes gespeeld en ben uiteindelijk bij de boerenraad terecht gekomen." De rol van prins bekleden bevalt Stuij prima. "Het is hartstikke gezellig met de Nar en Sjampetter. Dat is wel zo belangrijk, want als je het onderling gezellig hebt, straal je dat ook uit naar de mensen." Zowel op cultureel als maatschappelijk gebied valt er dus genoeg te vieren dit jaar.

Lees meer in de Gazet Roosendaal van deze week.

Meer berichten