Geslaagde Kerstviering inburgeringsgroep Halderberge

De Inburgeringsgroep van Accessio in Halderberge heeft donderdagochtend 21 december Kerstmis gevierd. Deze groep cursisten is in augustus dit jaar gestart op de locatie van Accessio, die zich bevindt in een vleugel van het Marklandcollege in Oudenbosch.

Het zijn volwassenen, die variëren in de leeftijd van 19 t/m 64 jaar die Nederlands komen leren. Ze komen voornamelijk uit Syrië, Eritrea en Irak. Zij hadden allemaal zelfgemaakt eten meegenomen zoals ze dat kennen in hun eigen land. Er ontstond zo een gastvrij buffet van zoete en zoute gerechten.

Ook had de docent mensen uitgenodigd van het Marklandcollege ter integratie en om kennis te maken met de cursisten. Er waren ook kinderen van de cursisten, waaronder een pas geboren baby van drie weken. "Dus we hadden ook een soort kerstkindje. Deze cursiste had tot twee weken voor de bevalling nog les gevolgd en kwam onverwachts langs. We hebben samen met de onderwijsassistenten en logopediste en manager van Accessio een quiz gedaan over typische Nederlandse zaken. Tijdens het eten hebben we kerstliedjes laten horen in het Nederlands, Engels en Arabisch", vertelt de docente José van Gastel.

"De mensen konden praten met elkaar en ook kennismaken met de mensen van het Markland, die zorgen dat de klassen schoongemaakt worden en de conciërges die ervoor zorgen dat alles goed werkt.  Het was een gezellig samenzijn van verschillende culturen en we kunnen als Accessio trots zijn op deze mensen, die na vele omzwervingen nu al een plekje gevonden hebben in de Nederlandse samenleving en zeer gemotiveerd elke dag hun weg vinden naar de locatie Accessio Halderberge. We wensen iedereen een hele fijne kerst en een gelukkig 2018."

Meer berichten