Logo gazetroosendaal.nl


Pieternel Wouters (hier op de foto met haar hond Scip) van De Landerije Tuin en Dier kwam op het idee om een hondenshow te houden voor asielhonden die op zoek zijn naar een baasje. Op 10 december wordt de tweede editie gehouden.
Pieternel Wouters (hier op de foto met haar hond Scip) van De Landerije Tuin en Dier kwam op het idee om een hondenshow te houden voor asielhonden die op zoek zijn naar een baasje. Op 10 december wordt de tweede editie gehouden.

Baasjes gezocht op asielhondenshow

De Landerije Tuin & Dier houdt voor de tweede keer dit jaar een asielhondenshow. Hier kunnen potentiële nieuwe baasjes verschillende honden voorbij zien komen. Na een succesvolle eerste editie begin dit jaar waarbij bijna alle honden een nieuwe thuis vonden, volgt op 10 december een tweede editie.

Door Michel Musters

Pieternel Wouters van De Landerije Tuin & Dier nam contact op met een werkneemster van dierenasiel Canina te Essen met het idee om een hondenshow met viervoeters uit het asiel te houden. "Er zijn wat vooroordelen over asielen en op deze manier haal je die gedeeltelijk weg. Honden uit een asiel kunnen net zo'n goed huisdier zijn als honden van een fokker. Op de hondenshow leggen we een echte catwalk aan waar de honden met de vrijwilligers van het asiel overheen lopen. Daarnaast geven we informatie over de aanwezige dieren."

Pieternel heeft zelf ook al jaren een hond, aangezien ze er ook mee opgroeide. "Ik ben voor een asielhond gegaan. Mensen hebben daar vaak vooroordelen over, dat het moeilijke honden zijn bijvoorbeeld. Dat valt allemaal wel mee. Elke hond, of het nou een puppy is of een volwassen hond uit het asiel, moet opgevoed worden en wennen aan zijn nieuwe thuis." Wanneer Pieternel even later met haar hond Scip poseert voor de foto, die ze altijd meeneemt van huis, luistert hij braaf. "Je moet natuurlijk wel naar trainingen gaan met honden. Dat is net zozeer voor het baasje als voor het dier. Je moet leren hoe je kunt communiceren met je huisdier zodat hij of zij luistert."

Oftewel: een hond als huisdier vergt tijd en geduld. Dat is dan ook de reden dat bezoekers van de asielhondenshow niet meteen een hond kunnen uitkiezen en meenemen. Pieternel: "We brengen geïnteresseerden vervolgens in contact met het asiel en daar kijken ze of het baasje en de hond goed bij elkaar passen, door bijvoorbeeld wandelingen met elkaar te maken. Elke hond vergt een ander baasje, tussen verschillende rassen zit al zoveel verschil. Een border collie ziet er wel schattig uit, maar is van origine een schapendrijver, dus kan heel druk zijn en moet zijn energie kwijt." Daarbij willen mensen tegenwoordig alles snel hebben, een hond past bij het complete plaatje, maar vaak komen ze er achter dat er meer tijd in gaat zitten dan gedacht. "Het resultaat is dat honden na een halfjaar weer in het asiel belanden. Dat willen we juist voorkomen." Iedereen die interesse heeft is op zondag 10 december om 13.00 uur of om 15.00 uur van harte welkom bij De Landerije Tuin & Dier, Rucphensebaan 77 te Roosendaal om een kijkje te nemen. Men zou er zomaar eens een vriend voor het leven kunnen opdoen.

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox