Logo gazetroosendaal.nl


Het Scapino Ballet Rotterdam kijkt graag over de grenzen van moderne dans heen en presenteert steeds vaker theatrale stukken.
Het Scapino Ballet Rotterdam kijkt graag over de grenzen van moderne dans heen en presenteert steeds vaker theatrale stukken. (Foto: Wendy van Groeninge)

Vier de herfst met Scala van Scapino Ballet Rotterdam

Choreograaf Ed Wubbe is na Pearl voor het nieuwe stuk Scala van het Scapino Ballet Rotterdam opnieuw geïnspireerd door de barok. Waar de voorstelling Pearl wervelend en zwierig was en op basis van originele barokdansen, is Scala vooral gebaseerd op personages en intriges aan een fictief hof in Versailles. Ook de dansers en muzikanten van het muziekensemble Combattimento zijn enthousiast over dit vervolg.

Het dans- en muziekensemble heeft al veel met elkaar meegemaakt door Pearl. Door onder andere een optreden in een uitverkocht Ziggo Dome en een tournee door Italië, bakermat van de barok, is er een bijzondere samenwerking ontstaan. Het streven is dan ook dat er tijdens Scala opnieuw een symbiotisch hoogtepunt ontstaat. Door de keuze voor live muziek verlopen de repetities wel weer wat complexer. Terwijl de musici hun stukken tot in de perfectie oefenen, repeteren de dansers voorlopig met opgenomen muziek aan hun eigen uitmuntendheid. Pas daarna komen ze samen.

In het nieuwe werk vervoeren tien musici van het ensemble Combattimento vurig en passioneel zowel de dansers als het publiek. Voor deze gelegenheid is er zelfs uitbreiding met twee operazangers. Het Scapino Ballet Rotterdam kijkt graag over de grenzen van moderne dans heen en presenteert steeds vaker theatrale stukken. Op deze manier wordt dans in de choreografie een feest voor het veeleisende oog. Ook spektakelliefhebbers zullen zich hierdoor geen moment vervelen.

En voor muziekliefhebbers een tip: luister eens naar de hobo solo 'Concerto a 4 Opus 7, No 4 – III Adagio' van Albicastro op YouTube. Volgens enkele musici van Combattimento is dit één van de mooiste muziekstukken ooit. Of 'Il Pianto di Maria' van Giovanni Battista Ferrandini, een prachtige meeslepende aria waar de voorstelling dramatisch mee begint. En voor iedereen die gewoon in een donkere dip zit: ga deze overrompelende voorstelling in al zijn overdaad van vorm, heftigheid en gevoelsuitdrukking juist nu, vol in herfst, bekijken. Het is een feest voor je zintuigen. En je bloedsomloop.

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox