Logo gazetroosendaal.nl


Henriëtte Denissen start begin 2018 de Pientere Peutergroep, waarin hoogbegaafde peuters een positieve eerste ervaring met school krijgen en de uitdaging krijgen die ze nodig hebben.
Henriëtte Denissen start begin 2018 de Pientere Peutergroep, waarin hoogbegaafde peuters een positieve eerste ervaring met school krijgen en de uitdaging krijgen die ze nodig hebben.

In 2018 start de Pientere Peutergroep

Henriëtte Denissen heeft de Pientere Peutergroep opgericht – een wekelijkse bijeenkomst voor peuters die hoogbegaafd zijn. Het is belangrijk om deze kinderen al vanaf een zo'n jong mogelijke leeftijd een goede basis voor de rest van hun leven mee te geven.

Door Michel Musters

Henriëtte kan het weten: haar dochter Sofie (12) is ook hoogbegaafd. "Toen mijn man en ik ontdekten dat zij hoogbegaafd was, vielen er zoveel puzzelstukjes op hun plaats." Het opvoeden en begeleiden van hoogbegaafde kinderen is intensief en vergt veel van ouders. Naast de mooie en fijne kanten, brengt hoogbegaafdheid ook heel specifieke problemen met zich mee. "Deze worden vaak voor het eerst pas echt goed zichtbaar als hoogbegaafde kinderen naar de peuterspeelzaal en later de basisschool gaan. De activiteiten en de lesstof die ze daar aangeboden krijgen zijn vaak veel te makkelijk voor hen waardoor ze niet worden uitgedaagd. Daarnaast vormt het sociale aspect ook een probleem. Doordat hoogbegaafde kinderen de wereld om hen heen op een heel andere manier waarnemen en beleven dan hun leeftijdsgenoten, is het lastig voor hen om de aansluiting bij klasgenoten te maken. Het gevolg is dat kinderen niet goed in hun vel komen te zitten of met tegenzin naar school gaan."

Als docente en ouder van een hoogbegaafd kind begon Henriëtte veel onderzoek te doen naar het onderwerp. Ze begon zich er in te specialiseren, onder andere via een opleiding, en opende aan huis de praktijk IJgenweiz, waarin ze kinderen – en hun ouders – begeleidt bij de vele uitdagingen die ze op hun pad tegenkomen. Daarnaast wordt er aan de kinderen ook yoga gegeven, omdat dit helpt om ze meer rust te geven en in balans met hun lichaam te komen.

In de Pientere Peutergroep biedt Henriëtte begaafde peuters diverse activiteiten en lesstof aan die aansluiten bij hun leerbehoeften en niveau, met als doel om deze kinderen al zo jong mogelijk het gevoel te geven dat school ook leuk kan zijn. "Wanneer ze daarna doorstromen naar een reguliere basisschool, hoop ik dat ik ze al een goede basis en een positieve eerste ervaring met school mee heb kunnen geven." Daarbij kan Henriëtte ingezet worden om wanneer het kind na zijn of haar peutertijd klaar is voor de basisschool, in gesprek te gaan met de docent aldaar, zodat die ook voorbereid is. Vanaf 9 januari 2018 gaat de Pientere Peutergroep van start. Elke dinsdagochtend tussen 9:00 en 11:30 uur is er een bijeenkomst in een eigen lokaal op de HBG afdeling van basisschool Lavoor aan de Hoveniersberg 37 in Roosendaal. Voor meer informatie en aanmelding kan er contact opgenomen worden met Henriëtte via info@ijgenweiz.nl.

Door Michel Musters

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox