Filmtheater Fanfare vertoont Victoria & Abdul en Howards end

Bijna elk jaar komt regisseur Stephen Frears met een nieuwe film. De veelheid aan genres is bijzonder, al sluit de film van vanavond wel aan bij Florence Foster Jenkins (8,35): de pracht en praal zijn weer uitstekend verzorgd.

De film zal worden ingeleid door Rudi de Boer. U krijgt ook een aangeklede koffie of thee.

Victoria & Abdul
Donderdag 9 november 20.15 uur

Vanwege het gouden jubileum van Koningin Victoria reist Abdul Karim (Munshi) in 1887 van India naar het thuisland. Hij zal de koningin niet anders dan een cadeau aanbieden namens het kolonieland. Bij de viering blijkt er een klik te zijn tussen de ontwapende Indiër en de koningin die het lastig vindt de vele protocolregels in ere te houden. Bepaald niet iedereen is het eens met de steeds warmere band tussen de twee.

Gebaseerd op het boek 'Victoria & Abdul: The true story of the Queen's closest confidant' van Shrabani Basu. Waargebeurd. Al waarschuwt Frears aan het begin: 'Gebaseerd op ware gebeurtenissen… meestal.' Verenigd Koninkrijk 2017. Regie: Stephen Frears. Duur: 112'. Met: Judi Dench, Ali Fazal, Michael Gambon, Olivia Williams e.v.a. De film wordt met pauze vertoond.

Howards End
Zondag 12 november 11.00 uur

De zusters Margaret en Helen Schlegel komen in contact met de stijve familie Wilcox. Mevrouw Milcox eert de vriendschap door bij haar overlijden het buitenhuis Howards End na te laten aan Margaret. Meneer en de kinderen Milcox negeren het legaat en daarmee ontstaat een conflict tussen de belanghebbenden.

Howards End is een stijlvol, scherp portret van het Engeland rond 1910, een strenge standenmaatschappij waar de sociale afkomst de koers van levens bepaalt. De film kreeg indertijd maar liefst negen Oscarnominaties en verzilverde er drie, waaronder die voor beste actrice voor Emma Thompson, die ook een Golden Globe kreeg voor haar rol.

Het Filminstituut EYE liet de film restaureren en digitaliseren naar aanleiding van de 25e verjaardag van de eerste uitbreng op basis van het originele cameranegatief en de magnetische soundtrack en verzorgt nu ook de heruitbreng. Groot Brittannië 1991. Regie: James Ivory. Duur: 142'. Met: Anthony Hopkins, Vanessa Redgrave, Helena Bonham Carter, Emma Thompson e.v.a.

De film wordt met pauze vertoond.

Verwacht:

Donderdag 16 november: Cargo (Coulier) om 20.15 uur.
Donderdag 23 november: Loving Vincent (Kobiela en Welchman) om 20.15 uur.

Meer berichten
Shopbox