Logo gazetroosendaal.nl


Wethouder Laura Matthijssen brengt een bezoek aan het Schoolproject van Heemtuin Rucphen.
Wethouder Laura Matthijssen brengt een bezoek aan het Schoolproject van Heemtuin Rucphen. (Foto: Heemtuin Rucphen)

5000 kinderen bezochten Heemtuin

In de herfst van 2007 startte op initiatief van Mans de Jong en Jan van den Broek het Schoolproject voor de groepen 3 en 5 van alle basisscholen in de Gemeente Rucphen op de Heemtuin. In de afgelopen 10 jaar bezochten al meer dan 5000 jonge kinderen de Heemtuin.

Rucphen - Hun visie was om kinderen al op jonge leeftijd in contact te brengen met de hun omringende natuur. Mans en Jan hadden ook al het te gebruiken lesmateriaal gereed. Het idee, inclusief de leerstof, was door hen concreet uitgewerkt.

In dat jaar werd het schoolbezoek dankzij de scholen en de Heemtuin een gegeven. In de voorgaande jaren waren de jonge kinderen voor een bezoek aan de Heemtuin afhankelijk van hun leerkracht. Vonden die het niet nodig om kinderen in contact te brengen met de natuur, dan werd de Heemtuin niet bezocht. De insteek van de Heemtuin was jonge kinderen vooral buiten in contact brengen met wilde bloemen en dieren, zoals vogels, vlinders en wilde bijen.

De Egelopvang uit Roosendaal speelt in het geheel ook een belangrijke rol. Van tijd tot tijd brengen zij opgeknapte egels mee die door de leerlingen in de Heemtuin worden losgelaten. De leerlingen ontmoeten vaak voor het eerst in hun jonge leven een levende egel. Het respect voor alle leven loopt als een groene draad door het project.

Vanaf dinsdag 12 september komen alle gemeentelijke scholen met hun groepen 5 weer naar de Heemtuin. Mensen die het Schoolproject willen sponseren kunnen zich melden via onze mail: heemtuin@heemtuinrucphen.nl of 0165 343014. Ook nieuwe vrijwilligers voor het Schoolproject zijn van harte welkom.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox