Logo gazetroosendaal.nl


Gewijd gebouw: ruimte en licht

In een documentaire over de Grieks-Turkse architect Sinan uit de zestiende eeuw liet men zijn meesterwerk is de Süleymaniye moskee in Istanboel zien, de grootste in deze stad. De oppergids , een Prof.Dr.Ir., legde toen uit: “Een religieus gebouw is altijd een combinatie van ruimte en licht.”

ROOSENDAAL - Een opmerking die zeker ook van toepassing is op de St. Josephkerk te Roosendaal, die een nieuwe manier van kerken bouwen markeert. Daarvoor waren de meeste nieuwe kerken neo-gothisch, gekenmerkt door vrij smalle beuken, zijkapellen en veel pilaren die het uitzicht belemmerden. Vroeger gaf dat niet: de gelovigen baden hun eigen gebed, vaak de rozenkrans, en de altaarschel waarschuwde bij de belangrijke momenten in de dienst. Maar de ideeën veranderden: de gelovigen moesten betrokken worden bij de vieringen. Dus toen er in de jaren twintig van de vorige eeuw een nieuwe kerk moest komen in Roosendaal vroeg bouwpastoor Van Mierlo een ongedeelde ruimte met van alle kanten onbelemmerd zicht op het hoofdaltaar. De oplossing was: een grote gemetselde koepel. Maar de architect, Jacques Hurks, vernieuwde nog meer; hij was onder de indruk van de bouwstijl van de Amsterdamse School, dus werd het gebouw compleet uitgevoerd in baksteen, met veel siermetselwerk. Ook de tegelpatronen voor vloeren en wanden werden aangepast, evenals altaren, biechtstoelen en deuren. Hetzelfde geldt voor de pastorie die samen met de kerk één geheel vormt.

En wat het licht betreft: de kerk werd voorzien van zeven grote ramen en tien kleinere naast de smalle glas-in-loodraampjes boven de altaren. Onlangs is ook de verlichting vernieuwd, waarbij alle hangende armaturen op de grote kroonluchter na zijn verwijderd, waardoor de ruimtewerking nog beter wordt.

Om een duistere reden wilde pastoor Van Mierlo niet dat de koepel van buiten zichtbaar zou zijn. De kerk werd voorzien van een kruisvormig zadeldak. Samen met de slanke toren maakt die van buiten vanuit de Vioolstraat de indruk van een oprijzende rode rots. Een uitzonderlijk bouwwerk, dat niet voor niets opgenomen is in het boek met de honderd mooiste kerken van Noord-Brabant.

Zaterdag 9 september, Open Monumentendag, zijn kerk en pastorie van 10.00 tot 17.00 u opengesteld voor het publiek. Ook op 10 september, samen met Burgerhout Bruist, van 11.00 tot 17.00 uur. Bij redelijk weer kunt u ook de toren beklimmen, waarbij u onder andere zicht hebt op onze energievoorziening: de kolencentrale van Geertruidenberg, tientallen windmolens en de kerncentrale van Doel.

De St. Josephkerk ligt op de hoek Burgerhoutsestraat en St. Josephsstraat. Komt u een bezoek brengen? Uitleg krijgt u van onze gidsen en van een doorlopende video, wellicht wordt het orgel bespeeld en de koffie staat klaar.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox