Logo gazetroosendaal.nl


Foto: Bauke Wagemakers

De strijd tegen de Xtreme elementen

Door Bert Pessink

Afgelopen vrijdag stond in het Italiaanse Livigno de ICON Xtreme triatlon op de agenda, onder de selecte groep deelnemers ook Hans Schoonen uit Rucphen. De uitdaging: 3800 meter zwemmen in een bergmeer, 195 kilometer fietsen met 5000 hoogtemeters met de Stelvio pas en daarna nog een marathon lopen naar 2400 meter hoogte.

Rucphen – Hans Schoonen is een man van de lange afstanden, mocht door een hernia zijn sporten voetbal en kickboksen niet meer beoefenen. Hij begon met hardlopen, liep marathons, kreeg weer blessures en heeft toen het zwemmen en fietsen toegevoegd aan zijn trainingsprogramma. Schoonen:"Ik wilde mezelf in de sport steeds verbeteren, op een gegeven moment kom je echter op een leeftijd dat het niet meer sneller gaat en dus ga je de afstanden maar verlengen en zo ben ik uitgekomen op de hele triatlon en later zelfs de Xtreme triatlon waarbij het om de verzwarende omstandigheden gaat zoals hoogtemeters en vaak koudere temperaturen.

Schoonen: "Snelheid doet er in onze sport niet zo toe, een paar deelnemers gaan voor de winst, maar het merendeel gaat voor het volbrengen van de afstand en de voldoening die je krijgt als je na een dag sporten in een vaak overweldigend natuurlijke bergwereld onder de finish doorgaat."

Al een jaar lang was Hans met zijn vaste begeleider John Heeren in voorbereiding op wat zijn tiende hele triatlon zou moeten worden, starten in het 16 graden koude water van het Lago Gallo voor 3800 meter zwemmen, daarna 195 kilometer fietsen in de hoge Italiaanse en Zwitserse Alpen over de Forcola pas (2315 meter), de Bernina pas (2323 meter) en de beruchte Stelvio pas (2757 meter) gevolgd door een marathon met de finish op een hoogte van 2400 meter.

Lees verder in de Gazet van Roosendaal van deze week

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox