Logo gazetroosendaal.nl


Roosendaler wint WK Rottweilers

De Roosendaler Richard Adams is met zijn hond Finn in het weekend van 26 augustus eerste geworden op het IFR IPO Wereldkampioenschap voor Rottweilers. Richard en Finn hebben daarmee tientallen (inter)nationale trainers en honden verslagen en zijn de eerste Nederlanders ooit die winnen.

ROOSENDAAL – "Het WK duurt drie dagen, er zijn drie verschillende onderdelen waar je aan mee moet doen." Trots laat Richard een filmpje op zijn telefoon zien waarin te zien is hoe Finn keurig met zijn baasje meeloopt, geplande routes aflegt en, vergelijkbaar met een afgetrainde politiehond, iemand bij zijn arm beetpakt. Aan het WK meedoen, laat staan winnen, doe je niet zomaar: "Honden trainen is eigenlijk mijn enige vrijetijdsbesteding. Je traint vaak wel drie, vier keer per dag. Zondagochtend ga je er op uit om te trainen en kom je 's middags pas terug, en dat is dan de eerste training van de dag."

Gelukkig staan zijn vrouw Mirjam en zijn zoontje Thijs helemaal achter hem. Richard heeft Mirjam zelfs ontmoet tijdens het honden trainen. "Mijn vader trainde al honden en dat pikte ik vanaf mijn zestiende ook op. Toen ik met mijn eerste eigen hond op training ging werd gevraagd om les te geven en daar heb ik Mirjam ontmoet, die een Rottweiler af aan het richten was." Het tweetal leerde elkaar zo beter kennen en van het een kwam het ander. Inmiddels hebben ze diverse honden thuis die ze trainen, waaronder dus Finn.

Sowieso had Richard het WK niet kunnen winnen zonder zijn vrouw, zijn team en sponsor Happy Dog, die allemaal hun steentje bijdroegen aan de trainingen. "Je doet het met een heel team. Je hebt mensen nodig die de hond vertrouwt en die er vaak bij zijn, tips geven wanneer ik het even niet kan zien en weten wat voor voeding een hond op het juiste moment moet hebben." De belangrijkste manier om het ver te schoppen in deze sport is volgens Richard er plezier in hebben. "Het moet leuk zijn, voor jou en de hond. Als dat niet het geval is, dan merkt het publiek en de jury dat ook."

Het WK winnen was een ongelooflijke ervaring voor Richard en Mirjam. Sindsdien worden ze platgebeld door andere trainers die tips zoeken en nationale kranten en radiozenders die interviews willen afleggen. Een geweldig gevoel, maar veel tijd om er bij stil te staan is er niet. Volgend jaar is er een hele belangrijk toernooi: het WK voor alle hondenrassen in Denemarken, waar Richard door zijn winst in het WK automatisch aan mee doet. "Ik verwacht niet dat ik daar win. Rottweilers zijn prachtige beesten, maar sommige andere rassen zijn net wat eleganter. Het ligt ook aan de smaak van de jury." Richard, Mirjam en Finn hebben er in ieder geval duidelijk plezier in.

Door Michel Musters

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox