Logo gazetroosendaal.nl

Wandeling door De Schotsman

Op zondag 25 juni organiseert de KNNV/IVN afdeling Roosendaal een wandeling onder leiding van natuurgidsen door het natuurgebied De Schotsman gelegen op het Zeeuwse Noord-Beveland.

ROOSENDAAL - De vertrektijd is 08.45 uur vanaf de parkeerplaats Visdonk Lodge, hoek Rozenvendreef 2 in Roosendaal. De wandeling duurt tot ongeveer 15.00 uur.

De excursie begint met een wandeling langs de vloedlijn, door de duintjes en daarna zakken we langzaam af naar De Schotsman. Het is een voormalige zandplaat, die na de afsluiting van het Veerse Gat in 1961 droogviel. Naast open terrein met (schraal) grasland, slikrandjes en duinen, grenzend aan het Veerse Meer, bestaat het natuurgebied uit gemengd bos.

De Schotsman staat bekend om zijn schrale graslanden met parnassia en orchideeën. In 2011 werd voor het eerst ronde zonnedauw aangetroffen. Tegen het Veerse Meer aan komen vertegenwoordigers van zilte graslanden voor; daarbij valt te denken aan melkkruid, zilte rus en zilte zegge. Het duinstruweel is rijk aan grasmussen, braamsluipers en nachtegalen. Ook de cetti's zanger is hier regelmatig te horen. De insectenfauna is met diverse soorten sprinkhanen en vlinders erg divers. Ook komen er azuurjuffer en tengere pantserjuffer voor en libellen zoals platbuik, viervlek en in het najaar de bruinrode heidelibel.

Ad Hellemons en Wim van Vliet zullen als natuurgids dit natuurgebied met enthousiasme onder uw aandacht brengen. De excursie zal tot halverwege de middag duren, dus boterhammen meenemen! Iedereen is welkom. Bijdrage meerijden 8 euro.

Meer informatie over de activiteiten van de KNNV kunt u vinden op de website.

Reageer als eerste
Meer berichten