Een schommel op de nieuwe speeltuin achter het appartementencomplex in de Burgemeester Freijterslaan. Josche heeft zich hard gemaakt voor de speeltuin en geniet er nu met haar dochter Lotte van.
Een schommel op de nieuwe speeltuin achter het appartementencomplex in de Burgemeester Freijterslaan. Josche heeft zich hard gemaakt voor de speeltuin en geniet er nu met haar dochter Lotte van.

Inwoonster regelt speeltuin Westrand

Achter een appartementencomplex in de Burgemeester Freijterslaan wordt woensdag 21 juni een nieuwe speeltuin geopend. Josche Besems woont in het complex voor de speeltuin en kreeg een jaar geleden het idee voor een plek waar kinderen uit de buurt kunnen spelen.

Josche woonde vorig jaar nog maar net in de Westrand toen haar het lege veldje achter haar woning opviel. "Kinderen liepen hier maar wat door de straten en speelden er, maar dat is eigenlijk niet de bedoeling. Het kan gevaarlijk zijn, je weet ook niet wat je kinderen uithangen." Natuurlijk staat in de Westrand ook de speeltuin Kade, maar daar wordt entreegeld gevraagd en is best een eind weg van gezinnen die in de Burgemeester Freijterslaan wonen, zeker wanneer kinderen te voet zijn.

Samen met Dion van den Broek van gemeente Roosendaal maakte Josche een plan voor de speeltuin. Het viel haar op hoe soepel het contact met de gemeente verliep. "Je hoort wel eens verhalen van mensen dat het stroef verloopt, maar men was meteen enthousiast en toen we het plan goed uitgewerkt hadden, werd het goedgekeurd. Inmiddels staat de speeltuin er." Daarbij was het voor Josche belangrijk dat er natuurlijke stoffen werden gebruikt voor de toestellen in de speeltuin. Er staan onder andere een wip, schommel en glijbaan.

Josche heeft samen met buurtopbouwwerker Rob Lips en de bibliotheek ook geregeld dat er vanaf dit najaar een Taalpunt in het Huis van de Westrand komt. Ze liep zelf stage bij de afdeling in Kalsdonk, maar ze vond dit veel te ver weg voor bewoners uit de buurt. Waar komt die passie voor de wijk vandaan? "Ik vind het leuk om te doen. Die speeltuin was ook uit eigen belang, mijn kind Lotte kan daar ook lekker spelen, maar vanwege het sociale werk dat ik studeer vind ik het belangrijk dat mensen het fijn hebben. Ik hoop ook dat de buurt er wat socialer van wordt. Als ouders straks hun kinderen naar de speeltuin brengen maken mensen hopelijk een praatje met elkaar." Eén ding is in ieder geval zeker: kinderen zullen er dolblij mee zijn.

De speeltuin tussen de Burgemeester Freijterslaan en Jacob Marisstraat wordt op woensdag 21 juni rond 14:00 uur feestelijk geopend. Iedereen is dan welkom om een kijkje te nemen. Er worden ook diverse spellen gehouden en kinderen krijgen een stempelkaart. Als ze alle stempels hebben verzameld ligt er een traktatie voor ze klaar.

Door Michel Musters

Meer berichten