Logo gazetroosendaal.nl


Denise Tan Nederlands Kampioen turnen

Denise Tan turnde tot een aantal jaar geleden bij Dynamo Roosendaal. Vanwege studie is zij verhuisd naar Amsterdam en moest hierdoor ook afscheid nemen van haar trainers en medeturnsters in Roosendaal met wie zij vanaf haar 8ste levensjaar met heel veel plezier heeft geturnd. Mede dankzij hen heeft Denise in de voorgaande jaren prachtige prestaties neer kunnen zetten en werd zij in 2011 Bondskampioen bij de senioren.

Een aantal maanden na deze geweldige prestatie scheurde tijdens een dubbelhurksalto op vloer haar archillespees af. Na een revalidatie van anderhalf jaar kwam het uitgangsniveau weer inzicht. Echter leek het haar dit niet gegund en in januari 2014 scheurde haar tweede achillespees af met een dubbel hoek salto.

Dankzij een enorm doorzettingsvermogen en heel veel vechtlust lukt het Denise datgene wat door niemand mogelijk werd gehouden namelijk om wederom haar rentree op de wedstrijdvloer te maken. Ondertussen trainend bij PAX Haarlemmermeer wordt Denise in 2016 tweede te worden op het bondskampioenschap en haalt zij op de toestelfinales op de dag na het Nederlands Kampioenschap drie gouden medailles.

Afgelopen zaterdag 10 juni werd het bondskampioenschap in Duiven gehouden. Vanaf het begin van de wedstrijd werd duidelijk dat de strijd om het kampioenschap erg spannend zou gaan worden. Waarbij net zoals het gehele seizoen de strijd met name zou gaan tussen Anne Klein, de kampioen van vorig jaar en clubgenote en Denise. Door een geweldige balkoefening blijft Denise uiteindelijk Anne met een half punt voor en wordt zij de kampioen van 2017.

Het bondskampioenschap is normaliter de laatste wedstrijd van het seizoen. Echter voor Denise gaat het seizoen nog even door.

Zij is namelijk door de turnbond, de KNGU, uitgenodigd om mee te doen aan kwalificatie wedstrijden voor eventuele deelname aan de Universiade welke wordt gehouden in Taipei in augustus 2017. Dit evenement is in feite de olympische spelen voor sporters op hoog niveau die daarnaast ook studeren. Voorwaarde voor deelname is dan ook dat de sporter is ingeschreven en studeert aan een universiteit of HBO opleiding. Indien Denise zich kwalificeert zal zij samen met 4 ander turnsters Nederland vertegenwoordigen in Taipei.

Er zijn 6 turnsters, 3 uit de eredivisie en drie uit de eerste divisie, welke voldoen aan de gestelde eisen voor deelname aan de Universiade. Er komen twee kwalificatie wedstrijden en aan de hand van de resultaten van deze twee wedstrijden zal het team worden samengesteld.

Tijdens de Universiade worden de turnsters beoordeeld volgens de FIG code, dit is de code aan de hand waarvan eredivisie turnsters worden gejureerd. Daar in de eerste divisie een aangepaste FIG wordt gehanteerd en er dus andere eisen aan de oefening worden gesteld betekent dit voor de eerste divisie turnsters dat zij hun oefeningen dienen aan te passen. Onder andere als voor bereiding hierop heeft Denise al een aantal mee geturnd in de Bundesliga in Duitsland voor een turnvereniging Braubach.

De eerste kwalificatie wedstrijd zal het NK eredivisie aankomend weekend in AHOY te Rotterdam zijn. De week daarna volgt de tweede kwalificatie wedstrijd, waarna het team bekend zal worden gemaakt.

reageer als eerste
Meer berichten